• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prosze o pomoc w nauce na konkurs informatyczny

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
504 wizyt
pytanie zadane 30 września 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Keretian Nowicjusz (140 p.)
Witam. Jestem uczniem 2-gimnazjum . Od pewnego czasu zainteresowalem się programowaniem . Pierwszym językiem był c# . Bardzo zależało mi na osiągnięcie sukcesu w jakimś konkursie. Chodzi mi o ipb (informatyczny puchar Beskidów - http://ipb.e-zstih.edu.pl/ ) . Jest tam wymagana wiedza ogolno informatyczna i zadania z programowania. Mogę wybrać 1 z 2 językow Python albo c++. Może macie jakieś zdanie który język nada się na olimpiadę i będę mógł go rozwijać ( proszę abyś przegladnal przykładowe zadania) i znacie książkę w której nauczę się odpowiedniej wiedzy oraz strony na których potrenuje. Jest jeszcze drugi problem. Potrzebna jest wiedza ogolno informatyczna. Co to jest i jak mogę to przećwiczyć aby wypaść jak najlepiej. Proszę o pozytywne opinie i pomoc.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 września 2016 przez Fenix Nałogowiec (26,750 p.)
Jeśli jesteś uczniem drugiej gimnazjum, myślę że dobrym wyborem może być c++ (+) do tego książka "Symfonia c++". Jest napisana prostym językiem, proste zagadnienia opisane w bardzo rozległy sposób. Skoro jesteś w 2 gimnazjum i nie masz jeszcze doświadczenia z programowanie, twierdzę że to pozycja idealna dla Ciebie. Zadania z algorytmów możesz trenować na http://pl.spoj.com/
komentarz 1 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

do tego książka "Symfonia c++". Jest napisana prostym językiem

Nie uważasz, że aż za prostym? Do przyszłych programistów powinno się mówić bardziej rozwiniętym językiem.

komentarz 1 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
To daj laikowi książkę wzorce i obiety matta i życz mu powodzenia w zrozumieniu jej i co autor ma na myśli pisząc tak specyficznym językiem.
komentarz 1 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 1 października 2016 przez jpacanowski
Mowa jest o książce C++, a nie o wzorcach... Potem taka osoba po lekturze Symfonii C++ będzie miała jakieś pytania i żeby jej odpowiedzieć trzeba będzie przystosować się do jego języka na poziomie "gumowych kaczuszek" czy kotków, bo inaczej nie zrozumie. Jeszcze do książki powinni dołączyć płytę CD z kodami, to "copy&paste without thinking" gwarantowane, a tak przynajmniej trzeba sobie kod przepisać samemu choć większość robi to bezmyślnie. Zobacz co się tu robi na forum, jakie pytania ludzie zadają - to wszystko efekt używania prostrzego języka i ery wideokursów. Wyższy poziom użycia języka gwarantuje większe myślenie przy czytaniu.
komentarz 1 października 2016 przez Fenix Nałogowiec (26,750 p.)
Autor pytania jest w drugiej gimnazjum, on nie ma być developerem tylko złapać zajawkę. Lekturę również musisz przystosowywać do np. wieku. Nie możesz myśleć że wszyscy będą myśleć jak Ty. Jeśli miałbyś swojego klona i dostarczył mu połowę informacji które wiesz, myślisz że wyciągnie te same wnioski?

Ale właśnie taki target, jest tego forum żeby ludzie zadawali takie pytania. Przecież oczywistym jest że jeśli przeskoczysz jakiś poziom, to nie będziesz pytał się na tym forum, tylko przeszukasz dokumentacje, wujka lub spytasz na stack'u gdzie masz dużo większą na uzyskanie szybko, bardzo dobrej odpowiedzi.
komentarz 1 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Akurat książka o której wspominam to nie tylko wzorce ale także wprowadzenie do OOP od 0.. jak osoba która nie ma pojęcia o OOP zrozumie z tego coś to pogratulować.
+1 głos
odpowiedź 1 października 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,910 p.)
Jak Olimpiada to tylko C++/C nie ma sensu uczyć się pascala. Co do nauki pod ten konkurs to zadania z SPOJA i portali tego typu podobnych. Książka do CPP to sobie poszukaj już na forum bo tego masa była. Co do wiedzy ogólnej to daruj to sobie bo to jest  szansa na zdobycie 100 pkt na 600,  a próg wejścia do 2 etapu to średnio 200 pkt czyli 2 zadania do rozwiązania
komentarz 1 października 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Nikt tu nie pisał o Pascalu, może chodziło Ci o Pythona?

I ewentualnie jakieś uzasadnienie dlaczego się go nie uczyć?
komentarz 1 października 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,910 p.)
Nie, nie chodziło mi o Pythona tylko o Pascala. Na olimpiadzie masz 3 języki C++ C i Pascal. Czemu się go nie uczyć ? 1 Nikt go nie używa już 2 Nie ma dostępu do algorytmów takich quick sort
komentarz 1 października 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)

 Nie ma dostępu do algorytmów takich quick sort

 Procedure Quicksort (Var t:tab; l,r:Integer);
   Var 
       pivot,b,i,j:Integer;
   Begin 
       If l < r Then
       Begin
           pivot := t[random(r-l) + l+1];  { losowanie elementu dzielącego }
           //pivot:=t[(l+r) lsl 1];
           i := l-1;
           j := r+1;
           Repeat
               Repeat i := i+1 Until pivot <= t[i];
               Repeat j := j-1 Until pivot >= t[j];
               b:=t[i]; t[i]:=t[j]; t[j]:=b
           Until i >= j;
           t[j]:=t[i]; t[i]:=b;
           Quicksort(t,l,i-1);
           Quicksort(t,i,r)
       End
   End;

 

komentarz 1 października 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,910 p.)
Rozumiem, że to jest w jakiejś bibliotece czy coś by nie pisać tego ręcznie ?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 571 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 1,784 wizyt
–8 głosów
1 odpowiedź 549 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...