• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

2000h na programowanie

Object Storage Arubacloud
+1 głos
549 wizyt
pytanie zadane 26 września 2016 w Java przez Serwex Użytkownik (810 p.)
Witam, pytanie może dziwne, ale lubię wychodzić w przyszłość i jestem ciekawski. Od 2 miesięcy systematycznie uczę się Javy 2h dziennie z wyjątkiem piątku, obliczyłem sobie, że po skończeniu technikum (jeżeli wszystko będzie szło jak teraz) będę miał za sobą jakieś 2000 godzin nauki. Wg was to dużo, bardzo dużo, czy normalnie? Na jakim mniej więcej mogę być poziomie, jeżeli da się to jakoś określić? I drugie pytanie, czy po technikum (w trakcie studiów) idzie znaleźć pracę jako młodszy programista? Czy až tak wymagany jest ten papierek.

4 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 26 września 2016 przez Trucik Obywatel (1,130 p.)

2000 to zarazem dużo i mało. Bardzo ważne jest co KONKRETNEGO przez ten czas zrobisz. Znam ludzi, którzy oglądają mnóstwo tutoriali w 10 różnych językach, a jak mieliby napisać coś w miarę prostego jak np. grę w szachy to owszem może by napisali, ale jakość kodu byłaby conajmniej syfiasta.

Studia poszerzają horyzonty i nie są tylko papierkiem! Nie będzie opisywał szerzej bo rozpęta się tu shitstorm:). W kazdym razie warto zrobić przynamniej pierwszy stopień i nie musi to być wcale informatyka. Ja skończyłem Automatykę i Robotykę, a pracuje jako Java Dev :).

Pracę/staż w trakcie studiów znaleźć jest BARDZO ŁATWO. Można wyciągnąć całkiem niezłą kwotę (1500 - 2000netto) pracując na pół etatu, a realnie studiując dziennie można takie pół etatu wyciągnąć aczkolwiek jest to duże wyrzeczenie. Mając status studenta pracodawca nie odprowadza za Ciebie ZUSu co jest dobre dla kieszeni:). 

Pamiętaj, że programowanie komercyjne to nie tylko pisanie kodu. Potrzeba posiąść wiedzę na temat niezbędnych narzędzi w przypadku Javy są to:

1. IDE Eclipse/IntelliJ/NetBeans - wybierz jedno i naucz się je obsługiwać w szczególności DEBUGER

2. Maven - budowanie aplikacji praktycznie must have

3.  SVN/GIT z naciskiem na GIT

4. JUNIT i MOCKITO! Podejście TDD w projektowaniu aplikacji 

5. Jakaś baza danych - MySQL powinien wystarczyć, ale polecam psql lub komercyjne rozwiązanie MSQL/Oracle

Do tego wiedza:

1. CLEAN CODE. Nie może być Ci obcy akronim SOLID :).

2. Wzorce projektowe - minimum to wiedzieć co to takiego i po co się je wykorzystuje

 

To co podałem to jest takie absolutne MUST HAVE, jakie trzeba znać by swobodnie zacząć jako junior. Oczywiście może się udać nie znająć któregoś zagadnienia, ale i tak na początku pracy będzie trzeba to poznać.

Dobrze też gdybyś wiedział, dlaczego Java a nie C++, albo w ogóle język proceduralny jak C. Język jest narzędziem i powinien być wybierany w zależności od projektu. Zastanów się najpierw co chciałbyś programować; aplikacje biznesowe, urządzenia, gry.

Najsensowniejszym podejściem do nauki programowania jest stworzenie własnego projektu, którym można się pochwalić! Znajdź w rodzinie kogoś kto ma własny biznes i obsługuje w jakiś sposób klientów. Niech to będzie fryzjer mechanik, hydraulik nieważne. Zaproponuj mu zrobienie aplikacji, dzięki której będzie mógł zarząć swoimi klientami. Zacznij od szieletu tj. wprowadzanie klientów, wprowadzanie wizyt, a skończycie na powiadamianiu SMSem o zblizającym się terminie i możliwości umawiania się na wizytę przez stronę :). Opcjonalnie dołącz do jakiegoś zespołu tworzącego jakiś projekt OpenSource lub stwórz własną grę opcji trochę jest.

Nie mniej by te 2000h było sensownie wykorzystanych to musi powstać projekt, którego kod będziesz mógł pokazać światu nie wstydząc się go, a nie przerobić 20 tutoriali.

Mam nadzieję, że Cię nie przeraziłem:). POWODZENIA

 

 

komentarz 27 września 2016 przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)

Mając status studenta pracodawca nie odprowadza za Ciebie ZUSu co jest dobre dla kieszeni:). 

Niestety mam status studenta (zaocznego) i ZUS mam odprowadzany.

komentarz 27 września 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
edycja 27 września 2016 przez manjaro

coś w miarę prostego jak np. grę w szachy

Nie sądzę aby napisanie algorytmu AI dla szachów było czymś prostym. Chyba że masz na myśli napisanie samego GUI i podłączyć do niego jakiś engin szachowy. Ale w tym przypadku nie można mówić o napisaniu gry ;)

0 głosów
odpowiedź 26 września 2016 przez azybad Mądrala (5,500 p.)
2h to raczej normalny wymiar czasu. Ale tak jak napisał przedmówca - to, co ogarniesz w te 2000h nauki - zależy tylko i wyłącznie od Ciebie
0 głosów
odpowiedź 26 września 2016 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Jeśli będziesz trzymać się konsekwentnie tego planu to po skończeniu technikum zdobędziesz świetny bagaż doświadczenia i umiejętności :) Na jakim będziesz poziomie - to zależy tylko od Ciebie i  od tego jak wykorzystujesz te 2H. Czy znajdziesz pracę ? Bardzo możliwe, zależy co pokażesz na rozmowie, i papierek nie jest aż tak wymagany, co najwyżej mile widziany, a tak to liczy się to co potrafisz, Twoje chęci do pracy i dalszego rozwoju
–1 głos
odpowiedź 26 września 2016 przez niezalogowany

Pracę znajdziesz bez problemu, z tym że gorzej płatną niż ta z papierkiem ;)

Poziom zaawansowania jest niemożliwy do określenia, ponieważ to zależy bardzo od tego jak szybko się uczysz, z jakich źródeł korzystasz i tak dużej ilości czynników że szacowanie w tym momencie nie ma sensu.

Pozdrawiam

Stefan

1
komentarz 26 września 2016 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Niekoniecznie gorzej płatną, jak będzie z zamkniętymi oczami kodził czary mary a ktoś z papierkiem po studiach będzie potrafić tylko napisać class tuna extends fish{}. W IT zarobki są proporcjonalne do umiejętności (W normalnej firmie :) )
1
komentarz 26 września 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Przykład brzmi jak od Bucky'ego Roberts'a "printf("Bucky loves tuna, tuna loves Bucky")" :D
komentarz 26 września 2016 przez niezalogowany
Oczywiście że masz rację :) Zakładałem po prostu ( (X+papierki) || (X bez papierków) )
komentarz 26 września 2016 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Tak to przez Buckyego siedzi mi w głowie class Tuna haha :)
komentarz 26 września 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Mnie zastanawiają jego umiejętności, kiedy on się tych wszystkich języków nauczył. Musiałby nie pracować a uczyć się języka za językiem, przecież na jego kanale jest chyba z 10 języków :D
komentarz 26 września 2016 przez niezalogowany
offtop alert

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 363 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2017 w Java przez WarriorLoam Nowicjusz (150 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 602 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez fajftas Nowicjusz (130 p.)
–2 głosów
0 odpowiedzi 277 wizyt

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,546 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...