• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Obiekowy kod builder c++

+1 głos
78 wizyt
pytanie zadane 4 września 2016 w C i C++ przez użytkownika Iamhexi Użytkownik (710 punkty)
Witam! Mam problem. Otoż wiem, że kod napisany w c++ Builderze 6 jest obiektowy, lecz kod, który tworzy programista już niezbyt. Środowisko  jak dla mnie trochę oporne. Jak na przykład stworzyć własną klasę? Jak używać jej metod. OOP znam tylko nie wiem jak zastosować w takim nietypowym dla mnie środowisku jak Borland c++ builder. Przepraszam za takie niepolskie zdania, ale jestem na prawdę zmęczony. Dzięki za pomoc i wyjaśnienia.
komentarz 4 września 2016 przez użytkownika jpacanowski Maniak (68,520 punkty)

lecz kod, który tworzy programista już niezbyt. 

What? Kto tak uważa?

w takim nietypowym dla mnie środowisku jak Borland c++ builder.

Nietypowym? What...?! Klasy tworzysz i używasz normalnie. Problem np. stworzyć Samochod.cpp ?

komentarz 4 września 2016 przez użytkownika Iamhexi Użytkownik (710 punkty)
Nie wiem czy można, gdyż czasami taki errorami rzuca, że za głowę się łapię. Ale dzięki już umiem.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 4 września 2016 przez użytkownika Thomas Frost Bywalec (2,480 punkty)
edycja 5 września 2016 przez użytkownika Thomas Frost
Cześć,

​Polecam ci przesiąść się na Visual Studio Community 2015, wbudowany intellisense w Visual Studio nie tylko ułatwi, ale również przyspieszy pracę!
​Aby stworzyć klasę (w obu programach) należy stworzyć nowy plik z rozszerzeniem .cpp (nie wiem jak Borland, ale VisualStudio ma predefiniowane template'y do klas, headerów itd.) następnie dodajemy standardowe linijki (tj. include<iostream>; using namespace std; itd. - wraz z innymi jeśli potrzeba), kolejnym krokiem jest stworzenie namespace'a (np. namespace MojaKlasa), otwarcie nawiasów klamrowych i stworzenie własnej klasy (np. class MojaKlasa) wraz z nawiasami klamrowymi! Nie zapomnij o średnikach! Na zakończenie klasy, również powinien być średnik za nawiasem klamrowym!

​EDIT: Visual Studio Community 2015 jest darmowy dla wszystkich!

Pozdrawiam,
Tomek
komentarz 4 września 2016 przez użytkownika Ehlert Maniak (68,560 punkty)
Podzielam zdanie kolegi. Mając tak potężne IDE jak VS szkoda marnować swój czas na Buildera, tylko dlatego, że był w poradniku MZ.
komentarz 12 września 2016 przez użytkownika Iamhexi Użytkownik (710 punkty)
W sumie mam zainstalowanego Visuala 2015 Community, ale nie za bardzo umiem się nim posłużyć.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 115 wizyt
+2 głosów
2 odpowiedzi 60 wizyt
pytanie zadane 27 marca 2016 w C i C++ przez użytkownika emilime Nowicjusz (220 punkty)
0 głosów
1 odpowiedź 65 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2016 w C i C++ przez użytkownika mrpietrek Nowicjusz (180 punkty)
...