• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dwukropek po konstruktorze?

+1 głos
51 wizyt
pytanie zadane 2 września 2016 w C i C++ przez użytkownika Michał Gibas Gaduła (4,420 punkty)

Witam!

Ostatnio przeglądając kod C++ (dokładniej z biblioteki SFML) spotkałem się z takim zapisem konstrukora:


Game::Game()
: mWindow(sf::VideoMode(640, 480), "SFML Application")
, mPlayer()
{
   ...
}

Czy może mi ktoś wytłumaczyć co to za dziwny (z mojego punktu widzenia) zapis?(Chodzi o ":" i "," )

Z góry dziękuję!

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 2 września 2016 przez użytkownika afferu Gaduła (4,760 punkty)
wybrane 2 września 2016 przez użytkownika Michał Gibas
 
Najlepsza
To jest tzw lista inicjalizacyjna. Po dwukropku wywołujesz konstruktor klasy bazowej danej klasy albo wpisujesz nazwy pól klasy i w nawiasach argumenty ich konstruktorów, jeśli ich nie podasz, dla memberów wywołane zostaną konstruktory domyślne.

Ogólnie, poszukaj sobie w google co to jest lista inicjalizacyjna.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 57 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2016 w Java przez użytkownika itcloud Bywalec (2,940 punkty)
0 głosów
2 odpowiedzi 60 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2016 w PHP, Symfony, Zend przez użytkownika Kacper Duda Obywatel (1,800 punkty)
0 głosów
6 odpowiedzi 86 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2016 w C# i .NET przez użytkownika Vento Stary wyjadacz (13,310 punkty)
...