• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ to język do gier - jakich?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
3,141 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2016 w C i C++ przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
Zwykle na pytanie do czego służy C++ najprawdopodobniej dostaniemy odpowiedź - do robienia gier.

Tymczasem gdy patrze sobie po dostepnych silnikach w zasadzie nie znalazłem żadnego działającego "typowo" na c++'sie.

Gdy widziałem gry napisane w tym języku były to zwykle zrobione w sfmlu gierki 2d etc.

Wobec tego jak dzisiaj piasne są gry w tym języku? Jakie stosuje się silniki oparte na nim? A może są one pisane inaczej?

4 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 30 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 30 sierpnia 2016 przez jpacanowski
Większość komercyjnych gier jakie znasz to C++ i DirectX. Więc nie oceniaj użycia języka po kodzie, bo to zamknięty kod.
+2 głosów
odpowiedź 30 sierpnia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Serio?  Unreal Engine, CryEngine i masa innych takich silników, popatrz na tytuły sobie
0 głosów
odpowiedź 31 sierpnia 2016 przez afferu Mądrala (5,220 p.)

Zwykle na pytanie do czego służy C++ najprawdopodobniej dostaniemy odpowiedź - do robienia gier.

To twierdzenie wywodzi się z tego, że większość gier AAA robiona jest w tym języku. 

Tymczasem gdy patrze sobie po dostepnych silnikach w zasadzie nie znalazłem żadnego działającego "typowo" na c++'sie.

xDDD.

Gdy widziałem gry napisane w tym języku były to zwykle zrobione w sfmlu gierki 2d etc.

 xDDDDDDDD. Musisz zwrócić uwagę na to, że nie każdy projekt jest OpenSource i firmy trzymają swój kod pod kluczem. Jeśli wygooglujesz coś w stylu "c++ game source" to nic dziwnego, że wyskakuje ci sfml.

Wobec tego jak dzisiaj piasne są gry w tym języku? Jakie stosuje się silniki oparte na nim? A może są one pisane inaczej?

 1. Dlaczego c++ jest używany do dużych gier?

  • Język kompilowany do kodu maszynowego
  • Długa historia, od groma funkcjonalności
  • Wysoka wydajność, elementy niskopoziomowe, elastyczność

Z tych powodów, API graficzne (DirectX, OpenGL, Vulcan) implementowane są dla tego języka.
Za pomocą języka C++ tworzysz cały silnik gry, używasz funkcji API graficznego do rysowania grafiki swojej gry i tak dalej.

Chyba najbardziej znany przykład darmowego silnika napisanego w cpp to Unreal, ale zazwyczaj jest tak, że firmy tworzą własne silniki, na których później tworzą gry.
Jest to zazwyczaj proces w którym tworzony jest sam główny program silnika oraz narzędzia do jego obsługi takie jak biblioteki programistyczne, edytory skryptów lub programy graficzne (np do tworzenia map w grze).

–3 głosów
odpowiedź 30 sierpnia 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
edycja 30 sierpnia 2016 przez Avernis
C++ tak naprawdę jest do wszystkiego: Gier, programów biurowych, bankowych itp, silników, serwerów, nawet do stron internetowych, nawet do innych języków (python).
1
komentarz 31 sierpnia 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
Da sie w C++ pisac strony, przez CGI
2
komentarz 31 sierpnia 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Da się również zamiast czapki nosić garnek na głowie... Mimo wszystko jego przeznaczenie jest trochę inne.
komentarz 31 sierpnia 2016 przez niezalogowany
Za to ja dałem ci łapkę w górę, bo za dużo miałeś tych minusów. W C++ można robić te wszystkie rzeczy jakie wymieniłeś, ale ich się w nim nie robi :) Można, ale nie trzeba. Robi się je zazwyczaj w Javie czy C#, tak jak inni koledzy wymienili, bo robi  się je o wiele szybciej i wygodniej, więc jest to bardziej opłacalne dla firmy czy banku, tak jak wspomniałeś. Stój, chwila: silniki i gry. Tylko to się pisze w C++ :)
komentarz 31 sierpnia 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
A czy ja napisałem że trzeba je robić w c++? Napisałem że się da :D
komentarz 31 sierpnia 2016 przez niezalogowany
Tylko że napisałeś, że C++ jest tak na prawdę do wszystkiego, więc niestety tak to zabrzmiało, jakbyś jednak chciał powiedzieć, że w C++ się to wszystko robi. Można robić, ale się nie robi. Wiesz o tym, ale jednak inni to zrozumieli inaczej ;) Pytanie też jest trochę głupie, bo autor nie do końca wszystko sprawdził, no ale o to chodzi, żeby się czegoś nowego dowiedzieć. A pisząc takie coś, mógł pomyśleć, że jednak w C++ się pisze wszystko :S

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 6,112 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 2,635 wizyt
pytanie zadane 7 października 2017 w C i C++ przez PClove Początkujący (310 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 856 wizyt

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...