• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Qt Creator - Aplikacja nie uruchamia się poza kompilatorem

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,634 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2016 w C i C++ przez MrRozgunek Użytkownik (810 p.)
Witam! Otóż przed chwilą przesiadłem się z C++ builder na Qt Creator i jest jeden mały problem a mianowicie w kompilatorze mogę uruchomić aplikację, ale gdy wchodzę do folderu i próbuję otworzyć plik .exe wyskakuje taki błąd: "Nie można uruchomić programu, ponieważ na komputerze nie znaleziono Qt5Core.dll, Spróbuj ponownie zainstalować program, aby naprawić ten problem" Już reinstalowałem program 2 razy. Plik Qt5Core.dll jest na dysku c w folderze QT. Jak oglądałem poradniki jak skompilować aplikację to oni mieli w folderze z aplikacją dołączony już plik Qt5Core.dll (Już kopiowałem ten plik do folderu z aplikacją i nadal nie działało(Wyskakiwał błąd: "Aplikacja nie została właściwie uruchomiona (0xc000007b)"))

Z góry dzięki za pomoc! :D

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 21 sierpnia 2016 przez obl Maniak (51,280 p.)

Był podobny temat, ale nie ważne. Otóż z Qt jest taki problem, że biblioteki odpowiednie musisz znaleźć na dysku i przekopiować je do folderu z twoim programem. Nazwę pierwszej z nich już znasz Qt5Core.dll. Możesz to jeszcze zrobić tak jak opisano to tutaj dodając ścieżkę do odpowiedniego folderu z tymi dll-kami.

Niestety kolejny problem polega na tym, że u ciebie program się uruchomi, ale np. już na innym kompie (nawet z tymi dll-kami) niestety już się nie uruchomi. Wiem to bo sprawdzałem.

+1 głos
odpowiedź 21 sierpnia 2016 przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)

Cześć,

Musisz skopiować odpowiednie biblioteki dll. do folderu z aplikacją *.exe . Biblioteki znajdują się w folder_z_IDE_qt/wersjaQt/kompilator/bin (tak jak jest podkreślone czerwonym kolorem tylko zamiast plugins jest bin). Dodatkowo jeśli chcerz użyć aplikacji na innym komputerze skopiuj równie folder platform do tego folderu.

Przykładowy folder.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 651 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2016 w C i C++ przez MrRozgunek Użytkownik (810 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 302 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,120 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2017 w C i C++ przez Jedyn Obywatel (1,200 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...