• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Technikum informatyczne - kilka pytań

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,621 wizyt
pytanie zadane 17 sierpnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Serwex Użytkownik (810 p.)

Witam, od września idę do technikum informatycznego i mam parę pytań:

1.Czytałem na stronie szkoły, że będę miał 180h strukturalnego Pascala i 120h strukturalnego c++ (w tym 40h obiektowego), czy programując na ogół w Javie, nie nauczę się żadnych złych nawyków, chociażby przez pisanie w c++ przez 120h, słyszałem, że te 2 języki (java i c++) mają pewne przeciwieństwa.

1.2. Czy nie mogę ''zamienić'' nauki c++ na naukę np. java? Bo z tego co słyszałem od uczniów innego technikum, to mogą oni programować w czym chcą, tak jes wszędzie, czy tylko w poszczególnych szkołach?

2.Czy egzaminy zawodowe są trudne? Czy będę musiał poświęcić w 4 klasie dużo czasu, na naukę z przedmiotów zawodowych, i który test jest najtrudniejszy (e12, e13, e14)? Miło jakby ktoś to ponumerował od najtrudniejszego, do najprostszego.

5 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 17 sierpnia 2016 przez ribeiro Stary wyjadacz (11,440 p.)
1. Nie, nie nauczysz złych nawyków, nauczysz się raczej o tych właśnie różnicach, co uczyni Cię lepszym programistą. C i C++ często wykłada się na 1 roku studiów jako język startowy nie tylko dlatego, że chronologicznie jest starszy od większości używanych powszechnie, ale dlatego że wymusza zrozumienie pewnych mechanizmów, które np. w Javie są lepiej ukryte, jak słynne wskaźniki czy zwalnianie pamięci. Nawet z nauki Pascala wciąż można coś wyciągnąć, ucz się programowania, a nie języków.

W swoim czasie poznasz np. Pythona, w którym będziesz mieć masę składniowych i nie tylko "złych" nawyków z Javy/C++, ale to nie ma znaczenia, bo będziesz rozumiał że to tylko narzędzie, jedno z narzędzi do osiągania celu jakim jest tworzenie oprogramowania.
+2 głosów
odpowiedź 18 sierpnia 2016 przez niezalogowany

Jestem w 4 klasie i mam za sobą egzaminy e12 i e13 to mogę się wypowiedzieć. E 12  to banał, musisz się uczyć przede wszystkim teorii np. licencje itd. E 13 jeśli nie ogarniasz sieci to tu wymaga trochę wkładu, ale też bez przesady. Jeśli chodzi o programowanie to przynajmniej w moim przypadku trzeba się uczyć samemu. Np. od 1 klasy mam c++, a w 3 miałem js dopiero. Przez miesiąc co w js było? Pętle, if'y i inne takie podstawowe rzeczy. Mam nadzieje że Twoja szkoła będzie o dużo lepsza jeśli chodzi o to. Nauczyłem się jedno w technikum: Wyłapuj rzeczy te które Cię interesują i mogą Ci się przydać w tym kierunku w którym chcesz iść i zgłębiaj sam temat po szkole. Ja zrozumiałem to dopiero pod koniec a szkoda ;)

komentarz 18 sierpnia 2016 przez Serwex Użytkownik (810 p.)
Dzięki, czyli generalnie programowanie + bazy danych ;)
komentarz 19 sierpnia 2016 przez Niespecjalny Gaduła (4,180 p.)
A ja nauczylem sie ze przy testach zawodowych zawsze sa przecieki :p Mialem tyle nieszczescia ze mialem tylko jezyki webowe, nawet nie sluchalem zbyt uwaznie bo zlych praktyk uczyli a material byl stary i podstawowy(nowa podstawa programowa) Z tego co pamietam to teoria e12 to lipa bo masz tam duzo skrotow i nazw ktore ciezko spamietac. Przy e13 podobnie ale juz nieco lepiej, a e14 jak umiesz jezyki webowe w stopniu podstawowym i przeczytasz dobrze pytania to sobie poradzisz na poziomie 85-100%
+1 głos
odpowiedź 17 sierpnia 2016 przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)
Złych nawyków? A to dobre.

Nie, nie nauczysz się złych nawyków, co więcej każdy szanujący się programista zna kilka języków lepiej lub gorzej. No może ten pascal jest trochę mało użyteczny, ale od nauki C++ na pewno nic złego Ci się nie stanie.
komentarz 18 sierpnia 2016 przez niezalogowany
Nie zgodzę się, bycie dobrym, szanującym się programistą wcale nie równa się znaniu paru języków lepiej czy gorzej.
komentarz 18 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Warto znać kilka języków programowania, nawet jakbyś miał programować całe życie tylko w jednym języku programowania ponieważ widzisz każdy problem programistyczny z różnych punktów widzenia. Kod który np. piszesz w Javie będzie dużo lepszy gdy znasz też C/C++ - nawet jeśli w tym C/C++ w ogóle już nie programujesz, tylko w Javie.
+1 głos
odpowiedź 17 sierpnia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)

Ciekawi mnie jakie to jest technikum,  że masz tam 300h programowania. Ba co jest ciekawe nauki programowania języków nie związanych z zawodem.  Po drugie egzaminy masz co rok pierwszy jest w 2 klasie, potem w 3 i ostatni w połowie 4 klasy jak wiem.  Czy któryś  z nich jest trudny ? Tak jest trudny jak nic się nie będziesz uczył. Co do 

1.2. Czy nie mogę ''zamienić'' nauki c++ na naukę np. java? Bo z tego co słyszałem od uczniów innego technikum, to mogą oni programować w czym chcą, tak jes wszędzie, czy tylko w poszczególnych szkołach?

Zastanawia mnie skąd masz te informacje, bo większąść to totalna bzdura wyssana z palca 

komentarz 17 sierpnia 2016 przez Serwex Użytkownik (810 p.)
No na stronie mam napisane, że niby 180h pascala, 72h struktury c++ i 32h obiektowego c++, do tego jeszcze jakieś tam podstawy php, js, html
komentarz 17 sierpnia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Moim zdaniem to trochę śmierdzi. Bo programowanie zdajesz w 4 klasie i to jest tak PHP, JS, HTML, MYSQL, a nie C++ i Pascal. Najlepiej daj link do strony
komentarz 17 sierpnia 2016 przez Serwex Użytkownik (810 p.)
komentarz 17 sierpnia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Wygląda ciekawie. Lecz jak ma to wszystko być i solidne ogarnięte zawodowe to chyba do 17 dzień w dzień będziesz siedział
komentarz 19 sierpnia 2016 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
@ZakosiliMiNeta - faktycznie na zadnym z egzaminów zawodowych nie pojawia sie ani c++ ani pascal, ale ja też miałem c++ w 3 klasie. Myśle, że to bardziej z myślą o maturze z inf gdzie można pisać w c++ i o ile sie nie myle, własnie w pascalu (chociaż można by sie wtedy zastanawiać dlaczego w takim razie jest w 3 kl a nie w maturalnej... może z powodu ilosci godzin przeznaczonej na przedmioty zawodowe (tylko 1 semestr)).
komentarz 19 sierpnia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Jeśli z myślą o maturze to początki powinny być już w 1 klasie. Bo właśnie w pierwszej klasie jest informatyka. Chodź fakt faktem niby w E14 jest kilka godzin na inne języki takie jak CPP.
+1 głos
odpowiedź 18 sierpnia 2016 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
1. 120h to bardzo mało w porównaniu do tego co normalnie sie pisze we wlasnym zakresie (na przestrzeni roku (? bo pewnie przez tyle bedzie c++ / pascal)) :D Nie, nie ma szans żebyś wyniósł jakieś złe nawyki. Właściwie to bez własnej woli nie wyniesiesz nic.

1.2 : Jeśli w programie jest cpp to wątpie zebyś mógł ot tak se zmienic na Jave bo tak chcesz. To że gdzieś tak jest, to pewnie przyzwolenie nauczyciela.

2. IMO nie - nie trzeba sie za bardzo starać, żeby chociaż zdać. Program jest bardzo ubogi... więc nawet jesli bys przespal caly rok to nadrobisz to w kilka dni (max tygodni) we wlasnym zakresie.

Dla mnie (od najprostszego do najtrudniejszego) : e12, e13, e14 - ale dla kogos kto chociaz w minimalnym stopniu sie interesuje webdevem e14 bedzie banalny. E12 jest banalny po prostu - kazdy to zrobi bez żadnego przygotowania. E13 wymaga jakiejś podstawowej wiedzy z konfiguracji urz. sieciowych itd., ale na pewno nie jest to trudne. Mowie tutaj raczej o egzaminach praktycznych, bo na teorie wystarczy 50% wiec jest duza szansa ze przy nawet zerowej wiedzy (co jest siła rzeczy niemożliwe) strzelając wyrobisz ten próg.

Podobne pytania

+1 głos
8 odpowiedzi 832 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez NeQ Początkujący (470 p.)
+1 głos
7 odpowiedzi 4,939 wizyt

92,554 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,535 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...