• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena projektu i pomoc w rozwiązaniu aktualnych problemów

Object Storage Arubacloud
0 głosów
281 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2016 w Nasze projekty przez fifi3000 Nowicjusz (230 p.)

Cześć!

W ramach nauki AngularJS i systemu Git zrobiłem CV. Początkowo projekt miał powstać w oparciu o Bootstrap, ale uparłem się na zabawę z centrowaniem w pionie, a przy zachowaniu takiej formy framework Twittera nie chciał się słuchać (miałem, też problemy z responsywną nawigacją, więc uznałem, że spasuję). Dodam tylko, że strona NIE jest jeszcze responsywna (bardzo chciałby rozwiązać najpierw obecne problemy).

https://filipchrapek.github.io

Problemy:

1. Zmieniając zakładkę z domyślnej (początkowej) na inną i odświeżając stronę chciałbym utrzymać klasę .active na aktualnej zakładce. Czy ktoś wie jak to zrobić? (oczywiście zrobiłem research, ale bez kompletnego sukcesu).

2. Wyczytałem, że serwery GitHuba nie są podatne na konfigurację. Stąd też brak możliwości zamiany domyślnego URL oraz usunięcia '#'. Czy ktoś bardziej doświadczony może to potwierdzić?

Piątka!

 

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 1 sierpnia 2016 przez erx700 Gaduła (3,430 p.)
$routeProvider uzywasz w sposob przestarzaly. Zamiast TemplateURL i Controller powinienes uzyc samo template. Jeden profesjonalista opisal to na swoim blogu, a po jakims czasie Google wpadlo na genialny pomysl aby uzyc jego porad jako standardu. Druga sprawa to przy single web app nie powinno dawac sie linkow do blibliotek z innych domen. Wszystkie potrzebne skrypty powinny byc na twojej stronie.

Niedawno tez sie chcialem uczyc Angulara, ale tak mnie denerwowal ze dalem sobie spokoj. Comandeer dal kiedys fajny tekst na temat tego frameworka na webkrytyku.

Wybaczcie za bledy i brak polskich znakow. Klawiatura mi szwankuje :/
0 głosów
odpowiedź 1 sierpnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
1. Możesz przez stateparams sprawdzać na jakiej jesteś podstronie i na tym podstawie dodawać klasę .active do linków.

2. $locationProvider.html5Mode(true); usunie '#" z linków.

Jeśli piszesz w jednym pliku to rozbij to na kilka i później bundluj do jednego. (nie wiem, może tak robisz, ale piszę w razie w)

Używaj controller as.
komentarz 2 sierpnia 2016 przez uRTLy Bywalec (2,420 p.)
czemu ma uzywac controller as ?
komentarz 2 sierpnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
 <div ng-controller="ScopeExampleCtrl1">
    {{message}}
    <div ng-controller="ScopeExampleCtrl2">
        {{message}}
    </div>
  </div>

Żeby np. nie było takich kwiatków.

komentarz 2 sierpnia 2016 przez uRTLy Bywalec (2,420 p.)
Najlepiej używać nowego .component() i wtedy już w ogóle nie ma kwiatków, jest łatwiej przejść później na Angulara 2 i mamy logiczna strukturę aplikacji. Polecam mój post niżej obczaj sobie różnice i plusy tego tego rozwiązania.
komentarz 2 sierpnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
No zgadzam się. Komponenty mają właśnie zaimplementowane controller as syntax i w nich też nie $scopujesz. :)
0 głosów
odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez uRTLy Bywalec (2,420 p.)
edycja 2 sierpnia 2016 przez uRTLy
to nie jest trochę overkill robić coś tak banalnego Angularem? Imho na pracodawcy zrobi większe wrażenie jak napiszesz to w vanilla js niż tak spartaczone jak jest teraz...

https://scr.hu/qymWNn 5 controllerow dla każdego taba inny ?

Przerób to na komponenty, niżej masz materiały. Zrób całą apkę jako jeden komponent.

https://docs.angularjs.org/tutorial

https://github.com/toddmotto/angular-styleguide tutaj jesli umiesz ES6, jesli nie to po prostu znajdziesz tam link do starego ES5.

 

Ogólnie odpuściłbym sobie robienie czegoś tak prostego w angularze.

Brak ci pomysłów na appke dla nauki / portfolio? To prosze, gwarantuje ci ze jak zrobisz ją porządnie to nauczysz się na prawdę sporo więcej niż przy tym projekcie, do którego na pewno nikt normalny angulara by nie zaprzęgał..

Zrob aplikacje ktora przyjmuje w input ADRESY filmow z yt ( wez pod uwage 10 roznych adresow yt które są poprawnymi adresami yt, bedzie ci potrzebny Regexp )  i vimeo następnie pobiera je z ich API . Apka umozliwia sortowanie od najpozniej do najwczesniej dodanych, plus mozliwosc dodania do ulubionych filmu i filtrowanie po ulubionych. Apka ma wyswietlac wszystkie pobrane filmy w kafelkach/liscie zaleznie od wyboru usera + po kliknieciu w film z  listy wlacza sie modal  Zrób do tego też paginację  i mozliwosc wybrania ilosci przedmiotow na stronie n[ 5/10/15/ 20. Filmy po restarcie przegladarki mają pozostać na stronie. Wykorzystaj do tego angulara ( możesz jeszcze pobawić się angular material żeby się nie bawić dużo wyglądem ) z ES6 + unit testami, gulp server dla ulatwienia  i browserify dla bundlowania plikow..

 

Nie chce cię obrazić ani nic, chcę pomóc i może mój ton ci się nie spodobac ale bądzmy realistami - twoj obecny projekt nie nauczy cie nic.
komentarz 2 sierpnia 2016 przez fifi3000 Nowicjusz (230 p.)
Elegancko, dzięki! Odezwę się jak ogarnę twoją propozycję.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 156 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 122 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2017 w PHP przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,400 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 235 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...