• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyciąganie z pliku losowej linijki

Object Storage Arubacloud
+1 głos
344 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2015 w C i C++ przez M4tthew Gaduła (4,480 p.)
Hej pomoglibyście w napisaniu który z istniejącego już pliku txt wyciągnie loswą linijkę np.
input
plik.txt
marysia
basia
janek

cout<<losowa linijka;

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 kwietnia 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
wybrane 30 kwietnia 2015 przez M4tthew
 
Najlepsza
#include <iostream>
#include <fstream>
#include <stdlib.h>
#include <time.h>

using namespace std;

int main()
{
    srand(time(NULL));
    fstream plik;
    string tk;
    plik.open("plik.txt",ios_base::in);
    int randoming = rand() % 10 + 1; //10 to tylko przykład, polecam zrobić sobie liczydło linijek

    for(int i=0;i<randoming;i++)
    {
        getline(plik, tk); //zmienna tk się nadpisuje, więc spokojnie ;)
    }
    cout << tk;

    return 0;
}

 

komentarz 30 kwietnia 2015 przez M4tthew Gaduła (4,480 p.)
o to mi właśnie chodziło! a czy jest jakiś sposób żeby policzyć ile jest linijek w pliku i ewentualnie ustawić pseudolosową liczbę nie więkaszą niż jest tych linijek?
komentarz 30 kwietnia 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)

Wcześniej napisałem taką funkcję pare lat temu już podaję:

int i_wiersza()
{
    //<------------------------------------------------- <Część która tworzy plik jeśli nie istnieje!>
    string a;
    ofstream pli;
    pli.open("plik.txt",ios::app);
    pli.write(& a[0], a.length());
    pli.close();
    //<-------------------------------------------------
    ifstream plik;
    plik.open("plik.txt");

    int nr_wiersza = 0;
    while(!plik.eof())
    {
        string bufor;
        getline(plik, bufor);
        nr_wiersza++;
    }

    return nr_wiersza;
}

 

0 głosów
odpowiedź 30 kwietnia 2015 przez Daro Początkujący (420 p.)
Zrób tablice jednowymiarową, do każdej zmiennej w tablicy wpisz jedną linijkę z pliku przez getline(), stwórz zmienną losową z zakresu 0 - ilość elementów w tablicy i wypisz zmienną tablica[liczba_losowa]. Coś w tym stylu.
komentarz 30 kwietnia 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
edycja 30 kwietnia 2015 przez Dorion300
Ale wtedy zasoby mogą się skończyć jak będzie za dużo linijek.

 
np. 1000000linijek.

NIe potrzebny syf będzie w RAM'ach
–2 głosów
odpowiedź 30 kwietnia 2015 przez Mister123450 Dyskutant (8,700 p.)
Zacząłeś coś czy czekasz na gotowy kod?

Podobne pytania

+1 głos
4 odpowiedzi 3,283 wizyt
pytanie zadane 20 września 2015 w Inne języki przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,585 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2015 w HTML i CSS przez damianmisztal Gaduła (4,730 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 183 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2016 w C i C++ przez jelonek2006 Początkujący (420 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,622 komentarzy

61,954 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...