• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Dźwięki/muzyka w konsoli

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
321 wizyt
pytanie zadane 22 czerwca 2016 w C i C++ przez yomanda Nowicjusz (190 p.)
zamknięte 23 czerwca 2016 przez yomanda

Cześć, wiem, że kilka tematów było już zakładanych w związku z odtwarzaniem dźwięków w konsoli, jednak ja nie z samym odegraniem dźwięku mam problem.

W kodzie moja linijka to :

sndPlaySound("KATALOG/NAZWA_UTWORU.wav", SND_ASYNC);

I wszystko działa jak należy, dźwięk się odgrywa jednak tylko gdy aplikację uruchamiam w środowisku (CodeBlocks). Gdy odpalę aplikację poprzez plik exe, to dźwięki nie działają i tu rodzi się moje pytanie:
Czy jest możliwość załączenie/wkompilowania utworów do aplikacji, tak aby na dowolnym komputerze (bez posiadanych dźwięków/utworów) było one odgrywane, a jeśli tak to w jaki sposób to zrobić?

 

komentarz zamknięcia: uzyskanie odpowiedzi

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 czerwca 2016 przez niezalogowany
Nie ma takiej możliwości. Nie znam żadnego sposobu, aby "wkompilować" dźwięki do programu. Program odgrywa tylko te dźwięki, które są w określonej ścieżce, nie da się inaczej (przynajmniej ja nic o takim czymś nie wiem).

A jeśli chodzi o to, że ci się dźwięk nie włącza po odpaleniu programu z poziomu pulpitu, to może daj dźwięki do folderu z programem, jeśli ich tam nie ma ;) Może program po prostu nie umie ich znaleźć.
komentarz 22 czerwca 2016 przez yomanda Nowicjusz (190 p.)
No tak, jeżeli na pulpicie (tam gdzie znajduje się np. gra.exe) będzie plik "MUZYKA", a w nim wszystkie utwory to zgadza się wtedy wszystko działa i utwory się odgrywają, ale mi chodziło o ty by np. po wysłaniu komuś "gra.exe" on również mógł usłyszeć dźwięki bez wysyłania mu dodatkowo katalogu "MUZYKA", ale z tego co napisałeś rozumiem, że nie jest to wykonalne :/
komentarz 22 czerwca 2016 przez niezalogowany
Niestety, ale jest to niewykonalne ;) Musisz mu wysłać grę razem z tym folderem.
0 głosów
odpowiedź 22 czerwca 2016 przez hubot Dyskutant (9,100 p.)
To jest problem ze ścieżką. Spróbuj usunąć /bin/Debug czy tam ścieżkę do pliku w projekcie, zostawić samo NAZWA_UTWORU.wav, przenieść ten plik tam gdzie jest program exe i uruchomić go.
komentarz 22 czerwca 2016 przez yomanda Nowicjusz (190 p.)
No właśnie też już tego próbowałem, by ścieżka była jak najkrótsza, ale dalej nic :/

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 436 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2020 w C i C++ przez Nikto0 Użytkownik (500 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 107 wizyt

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...