• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Usuwanie obiektów w C#

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,821 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2016 w C# przez kkkk Nowicjusz (170 p.)
Witam, piszę program w którym muszę mieć możliwość "samemu" usuwać stworzone wcześniej obiekty, niestety nie wiem w jaki sposób to rozwiązać. Czytałem o  garbage collector, jednak jak wyżej napisałem użytkownik programu musi mieć sam możliwość usunięcia obiektu w dowolnym momencie. Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić ?

Z góry dzięki za pomoc

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 21 maja 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
edycja 21 maja 2016 przez Dorion300

Możesz jedynie wymusić aby Garbage collector wyczyścił wszelakie nieużywane obiekty....
Ale po co chcesz usuwać? Nie musisz nic usuwać, zostaw to GC, nie po to został stworzony by programista ręcznie usuwał obiekty.
Przedstaw swój problem w formie kodu.

A jeśli tak bardzo chcesz aby twój "kontener"/zmienna była "pusta" to trzymaj przykład:

OBJ ob = new OBJ();
ob = null;

PS: Nie istnieje taka sytuacja gdzie w C# musisz ręcznie usunąć pojedynczy określony obiekt z pamięci, jak już to np.zamknąć strumień.

komentarz 21 maja 2016 przez kkkk Nowicjusz (170 p.)
Zadaniem programu jest robienie listy przedmiotów, w moim programie tworze przedmioty jako obiekty i chodzi o to żeby istniała możliwość usunięcia określonego przedmiotu z listy, ale wydaje mi się że podany przez ciebie przykład będzie się dobrze sprawował, dzięki.

;)
komentarz 22 maja 2016 przez niezalogowany
List<Items> lista = new List<Items>();
// Inicjalizacja listy

A żeby cokolwiek z niej usunąć:

lista.Remove(Item);
// lub
lista.RemoveAt(index);

 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 249 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 544 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia w C i C++ przez TOWaD Mądrala (5,700 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 458 wizyt
pytanie zadane 19 sierpnia 2020 w C i C++ przez lujasjeden Użytkownik (860 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...