• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak widzicie przyszłość Javy i C#? Czy staną się one dla siebie konkurencją?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
2,827 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez hubot Dyskutant (9,100 p.)
Witam. Mnie ciekawi jak widzicie przyszłość Javy i C#. Na razie Java i Python są na wiodącej pozycji na rynku pracy. Szczególnie chętnie zatrudnia się programistów JEE i aplikacji mobilnych. Ale zauważyłem że w C# też powstaje coraz więcej nowych rozwiązań takich jak Xamarin, Universal Apps, .NET Core, jest to Unity3d i czy jak się z czasem rozwinie C# to będzie w stanie na rynku pracy dorównać Javie i konkurować spokojnie z nią? Ja tak widzę przyszłość C# i moim zdaniem albo wtedy Java wyjdzie z użytku albo producenci będą się prześcigać w znajdywaniu technologii aż w końcu dojdzie do jakiejś rewolucji technologiczno-językowej i do zmiany sposobu myślenia oraz paradygmatów. Nie wykluczajmy też Pythona, który stale się rozwija.

5 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 15 maja 2016 przez niezalogowany
Mam wrażenie, że skupiłeś się dość mocno na rynku mobilnym gdzie króluje Android (i ewentualnie iOS, ale to trochę inna historia), a co za tym idzie Java bo jest najbardziej zalecana na tej platformie.

W przypadku komputerów osobistych sprawa wygląda inaczej: tu króluje C do mniejszych modułów / programów, ewentualnie C++ jeżeli mówimy o aplikacjach multiplatformowych, które miałyby działać na Windowsie oraz Linuxie (bardzo często w takich rozwiązaniach widuje się Qt), samego C# nie widuję rzadziej, ale to wina tego że obecnie nie jest aktywnym użytkownikiem produktów Microsoftu (w tym Windowsa), ale jeżeli chodzi o programy pod Windowsa to na pewno jest ich więcej w C# niż w Jave, a to z prostej przyczyny (tej samej dla której Java króluje na Androidzie): ten język jest lepiej wspierany przez system.

Unity tylko używa C#, ale samo jako tako jest napisane w C/C++. Java została napisania w oparciu o konkretną ideę programowania i to czy zostanie zepchnięta przez inne języki będzie zależało w co producenci oprogramowania będą celowali.

Co do Pythona to nie wyobrażam sobie aby ktoś wybrał go do stworzenia w nim (w całości) pełnoprawnego oprogramowania, bo on nawet nie powstał w tym celu i raczej nie zmierza w tym kierunku.

Powyżej przedstawiłem swoją opinię, więc nie każdy się musi się z nią zgadzać
komentarz 15 maja 2016 przez hubot Dyskutant (9,100 p.)

Mam wrażenie, że skupiłeś się dość mocno na rynku mobilnym gdzie króluje Android (i ewentualnie iOS, ale to trochę inna historia), a co za tym idzie Java bo jest najbardziej zalecana na tej platformie.

Tak, masz rację i stąd ten mój dylemat Java vs C#. Czym właściwie różnią się te rozwiązania Microsoftu typu Xamarin od Android Studio w Javie? Jakie są istotne różnice oprócz składni tych języków? Dlaczego pracodawcy wolą zatrudniać programistów aplikacji mobilnych Javy niż np. programistów C# umiejących posługiwać się Xamarinem? Według mnie równie dobrze C# mógłby być na TOP 1 a Java gdzieś niżej bo on ma też dużo możliwości? Musi istnieć jakiś istotny powód.

komentarz 15 maja 2016 przez Magicone Nałogowiec (45,100 p.)
jeśli chodzi o C, to nie ogranicza się do samych komputerów, większość maszyn i szeroko pojętej elektroniki za tym stoi :P
komentarz 15 maja 2016 przez hubot Dyskutant (9,100 p.)
@Magicone Na przykład Arduino czy Atmega328 jest dobrym tego przykładem.
komentarz 15 maja 2016 przez niezalogowany
@Magicone no masz rację, miałem m.in to też namyśli ale o tym jakoś nie wspomniałem, języki wysokpoziomowe po prostu nie nadają się do pracy blisko bezpośredniej komunikacji ze sprzętem

@hubot z powodu o którym wspomniałem: Android został napisany pod Jave, Xamarin czy inne frameworki i tak korzystają później z NDK (jeżeli się mylę to poprawcie mnie), który dokonuje translacji danego języka, a jak wiadomo translacje na dany język nigdy nie są doskonałe i powiedzmy może się zdarzyć że taki program zużywa ciut więcej mocy obliczeniowej => energii, a w przypadku urządzeń mobilnych takie rzeczy próbuje się minimalizować jak tylko można

W dodatku C# to produkt Microsoftu, podczas gdy Java jest open source, a zatem nie istnieje ryzyko, że nagle język stanie się komercyjny, możesz pisać w nim na dowolnej platformie i nie musisz wykupić licencji na dedykowane IDE (jasne, jest MonoDevelop, ale VS na pewno jest dużo przyjemniejsze w użytkowaniu)

Dlaczego jest taki powód dokładnie, to musiałby ci ktoś wyjaśnić kto aktywnie wydaje się aplikacjami mobilnymi, to co ja ci przekazałem radzę traktować z dużą rezerwą bo nie siedzę specjalnie w mobilnych i mogę się mylić
komentarz 15 maja 2016 przez niezalogowany

podczas gdy Java jest open source

JAVA sama w sobie nie jest projektem open-source, choć fakt, istnieją takowe jej implementacje (OpenJDK - bo pewnie ją miałeś na myśli), tak samo jak istnieją implementacje open-source platformy .NET (Mono). 

komentarz 15 maja 2016 przez niezalogowany
tak, bardziej chodziło mi o samą ideologię, dzięki
komentarz 16 maja 2016 przez hubot Dyskutant (9,100 p.)

3. RESTRICTIONS. Software is copyrighted. Title to Software and all associated intellectual property rights is retained by Oracle and/or its licensors. Unless enforcement is prohibited by applicable law, you may not modify, decompile, or reverse engineer Software. You acknowledge that the Software is developed for general use in a variety of information management applications; it is not developed or intended for use in any inherently dangerous applications, including applications that may create a risk of personal injury. If you use the Software in dangerous applications, then you shall be responsible to take all appropriate fail-safe, backup, redundancy, and other measures to ensure its safe use. Oracle disclaims any express or implied warranty of fitness for such uses. No right, title or interest in or to any trademark, service mark, logo or trade name of Oracle or its licensors is granted under this Agreement. Additional restrictions for developers and/or publishers licenses are set forth in the Supplemental License Terms.

Tutaj macie fragment licencji Javy ^^. Widać, że Java nie jest Open Source tylko jest na licencji Copyright i jest prawną własnością firmy Oracle.

komentarz 16 maja 2016 przez niezalogowany
Już to wyjaśniliśmy ;)
+1 głos
odpowiedź 15 maja 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 15 maja 2016 przez jpacanowski
Tak samo są potrzebni programiści C#, jak i Javy. Zależy gdzie się po prostu rozglądasz. A programiści Pythona to już w ogóle niezłe kokosy zarabiają - mam znajomego programistę Django, albo w Google. Obserwowanie rankingów języków TOP w celu "który język się uczyć" jest dla mnie bez sensu, bo np. na szczycie nie ma ani jednego języka funkcyjnego, a znając któryś z nich można zarabiać poważne pieniądze. Często zarabiają najwięcej ci programiści którzy znają mniej popularne języki, bądź te na wymarciu. C# możliwościami dzisiaj już dorównuje Javie. Za Javą stoi olbrzymia korporacja, z ogromnymi wpływami, więc wątpię żeby w najbliższej przyszłości Java straciła na popularności - ew. może wtedy Scala stanie się bardziej popularna na JVM.
0 głosów
odpowiedź 15 maja 2016 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Na razie Java i Python są na wiodącej pozycji na rynku pracy

Doprawdy?

Namiętnie obserwuje facebookową grupę pracy IT w Szczecinie i muszę przyznać, że jeśli chodzi o backend to ciągle walczą ze sobą:

  • Java (Spring)
  • ASP.NET (C#)
  • PHP (Symfony, Zend, Laravel)

O Pythonie dawno nie czytałem ogłoszenia ale mówię tylko pod kątem Szczecina.

Co do Javy to nie dość, że obecnie to TOP 1, to całe Androidowe API tego świata jest w niej napisane. Tak szybko nie wypadnie z gry wink

Pozdrawiam.

1
komentarz 15 maja 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
A ja polecam oprócz TIOBE od razu też zerknąć na GitHut.info, gdzie statystyki są zgoła inne... ;)
0 głosów
odpowiedź 15 maja 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,910 p.)
Moim zdaniem w tą wojne wcale nie powinno się mieszać pythona bo on jest zdecydowanie do innych rzeczy moim zdaniem
–2 głosów
odpowiedź 15 maja 2016 przez Shuhari Bywalec (2,060 p.)
JAVA nie ma już przyszłości. Sytuacja się powtórzy tak samo jak było z C++. Wiem, że zaraz zostanę zminusowany przez #fanboyJava ale taka prawda. Javowcy idą w stronę Scali, Rust
1
komentarz 15 maja 2016 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Kolega ten wywód może uargumentować jakimiś konkretami czy dwóch znajomych programistów przerzuciło się z Javy na Scalę? angry

1
komentarz 15 maja 2016 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
Scala jest fajnym, przyjemnym językiem, cały ten syntax sugar i ciekawe feature'ry jak traity czy implicity, ale nie ma szans na wyparcie Javy i nigdy w to też nie celowała... Szansa na to, że Scala wyprze Jave jest taka jak na to, że Scala.JS i Scala.CSS wyprą JavaScript i CSS...
komentarz 16 maja 2016 przez Shuhari Bywalec (2,060 p.)
Panowie, nie napisałem, że JAVA zostanie wyparta przez Scale, Rust tylko, że sporo programistów Javy, którzy siedzieli w niej dobre lata przerzucili się na Scale/Rust.

Java ma taką samą przyszłość jak C++. I tak samo język, który będzie ich zastępstwem też po jakimś czasie zostanie zastąpiony czymś innym.

 

Nic nie trwa wiecznie..
2
komentarz 16 maja 2016 przez niezalogowany
A napisz jaką przyszłość ma JAVA i C++ bo jestem ciekawy.

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 549 wizyt
pytanie zadane 9 lipca 2018 w Java przez matmati2003 Użytkownik (620 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 2,037 wizyt
pytanie zadane 30 września 2015 w Offtop przez Macek Kolo Mądrala (5,480 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 108 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez MrxCI Dyskutant (8,260 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...