• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wysyłanie ustalonej wartości metodą POST

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
175 wizyt
pytanie zadane 4 maja 2016 w PHP przez Kuba Skoneczny Obywatel (1,780 p.)
Witam, zastanawiam się w jaki sposób mógłbym wysłać ustaloną wartość, konkretnie liczbę metodą POST.

Sytuacja wygląda tak: osoba na stronie wpisuje pewne dane do pola tekstowego i klika wyślij. Chciałbym, żeby oprócz tych danych wysłana do skryptu została liczba np.1,2,3 i jednocześnie, żeby te liczby nie były widoczne na stronie. W jaki sposób coś takiego zrobić?

Serdecznie pozdrawiam :)

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 4 maja 2016 przez bartek7910 Obywatel (1,980 p.)
wybrane 4 maja 2016 przez Kuba Skoneczny
 
Najlepsza
Dodaj do formularza input type hidden z przypisaną odpowiednią wartością.
0 głosów
odpowiedź 4 maja 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

Robisz zienną i do niej przypisujesz liczbę. Mam rozumuieć że z formularzu dane lecą do bazy? Jeśli tak to w takim razie robisz to w ten sposób ze odbieraz dane z formularza  i dodajesz tą zmieną.

$pole1=$_POST["name1"];

$pole2=$_POST["name2"];

$pole3=$_POST["name3"];

$pole4='2';

INSERT INTO table_name (column1,column2,column3,column4)
VALUES ($pole1,$pole2,$pole3,$pole4);

Mniej więcej tak to wygląda.

komentarz 4 maja 2016 przez Kuba Skoneczny Obywatel (1,780 p.)
A istnieje sposób żeby ta konkretna liczba została ustalona jeszcze w pliku z html? Chodzi mi o to że np. będę miał dwie różne strony z formularzem i jeden skrypt php je obsługujący. W przypadku gdy użytkownik wyśle formularz z pierwszej strony, $id=1 a w skrypcie UPDATE nazwa_tabeli SET ... WHERE id = '$id'

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 135 wizyt
pytanie zadane 26 września 2020 w PHP przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 202 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2021 w PHP przez Hubert731 Obywatel (1,650 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,333 wizyt
pytanie zadane 16 października 2015 w Java przez SkymaxPlay Użytkownik (720 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...