• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Cod sie kompiluje ale nie dziala tak jak powinien

Object Storage Arubacloud
–3 głosów
462 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2016 w C i C++ przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
edycja 23 kwietnia 2016 przez DragonCoder
Problem jest w tym ze jak wybiore case "b" to pomimo to pokazuje mi case "a". Nie rozumiem z jakiego powodu. Pozamykalem case break;

http://wklej.org/id/2332977/

EDIT: nie wstawilo mi linka.Przepraszam
4
komentarz 23 kwietnia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
Po polsku pisze się "kod", nie "cod". ;)
komentarz 23 kwietnia 2016 przez Adam Jakś Dyskutant (8,940 p.)
W Polsce KOD niektórym źle się kojarzy, może dlatego autor napisał w ten sposób ;)
komentarz 23 kwietnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Nie tak do konca. No wedlug polskiej gramatyki powinnismy wszystkie slowa obce pisal tak jak po polsku czyli tak ja slyszymy. No ale jakos orginaly mi bardziej pasuja. To tak jakbym mial zapisac. Notebook albo notbuk.
komentarz 24 kwietnia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)

krrr123, zasady pisowni są po to, żeby ujednolicić zapis, a nie żeby każdy pisał jak mu się chce lub jak mu pasuje.

No wedlug polskiej gramatyki powinnismy wszystkie slowa obce pisal tak jak po polsku czyli tak ja slyszymy.

O takiej zasadzie pierwszy raz w życiu słyszę. Możesz podać źródło?

komentarz 24 kwietnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Zrodlo to moja byla nauczycielka od polskiego ktora byla w OKE i poprostu ma bzika na punkcie jezyka polskiego. Jest zawsze na biezaco itd. Nic jej nie umknie. Raz kolega dla zartu zacytowal Kiepskiego to mial do napisania rozprawke na min 1,5 A4 Edit: Moze z tymi wszystkimi przesadzilem chodzi mi o zaporzyczenia. Tu jest przyklad: Zapożyczenia ustne, np. "interfejs" od angielskiego "interface" Zapożyczenia graficzne,np. "sweter" od angielskiego "sweater"
komentarz 24 kwietnia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
To ja podziękuję za takie źródło. :)
komentarz 25 kwietnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Jak chcesz dokladnie wiedziec zawsze jest strona MEN
2
komentarz 25 kwietnia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)

Jak chcesz dokladnie wiedziec zawsze jest strona MEN

Ministerstwo Edukacji Narodowej nie ma nic do spraw języka polskiego. Do tego został powołany inny organ, Rada Języka Polskiego.

4 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 23 kwietnia 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
My też nie rozumiemy, dlaczego tak się dzieje.
+2 głosów
odpowiedź 23 kwietnia 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Może jakiś kodzik, czy cuś? Bo kuli nie mam :(
0 głosów
odpowiedź 23 kwietnia 2016 przez TheFeniks Gaduła (4,690 p.)

Witaj !

Wklej kod bo my nie jesteśmy jasnowidzami. :)

Swich przyjmuje tylko liczby a nie wyrazy i litery.

Edit: usuń pojedyńcze apostrofy.

Nie tak:

case'1':

Tylko tak:

case 1:

Pozdrawiam !

komentarz 23 kwietnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ok. Dziekuje poraz kolejny. Ale czesniej mialem takze apostrofy i dzialal.
komentarz 23 kwietnia 2016 przez MetGang Nałogowiec (34,360 p.)

Proszę nie wprowadzać w błąd :p

case 'a': // to samo co case 97:

'a' to reprezentacja chara, który jak wiadomo jest niejawnie konwertowany na inta. Jest to poprawne.

2
komentarz 23 kwietnia 2016 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,020 p.)

Nieprawda! Nieprawda! Nieprawda! Veto!

switch może przyjmować litery, ale będą one automatycznie zamieniane na reprezentacje liczbowe. Taki zapis jest jak najbardziej poprawny:

char litera;
cout << "Wpisz 'a'";
litera = cin.get();

switch( litera )
{
    case 'a':
        cout << "Wpisano 'a'";
    default:
        cout << "Nie wpisano a";
}

Mało tego! switch przyjmuje nawet zmienne typu bool!

bool b = true;

	switch( b )
	{
	case true:
		cout << "TAK";
	case false:
		cout << "NIE";
	}

Zamiast true i false można napisać 0 i 1. Wyjdzie na to samo.

Więc proszę nie głosić na forum herezji. Dziękuję :-)

#EDIT: Ja spóźniony z odpowiedzią jak zawsze :P Pasjonaci w formie :-)

komentarz 23 kwietnia 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

@TheFeniks Instrukcja switch działa także dla zmiennych typu char i zapis:

case '1':

jest w pełni poprawny.

1
komentarz 23 kwietnia 2016 przez TheFeniks Gaduła (4,690 p.)
Dobrze przepraszam ! ;l

Na ile mnie zamknięcie ?
komentarz 23 kwietnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
To wiec z jakiej przyczyny przy kliknieciu "b" lub "B"   pokazuje mi "a"? Jesli wszystko jest ok. To sie poglubilem
komentarz 23 kwietnia 2016 przez TheFeniks Gaduła (4,690 p.)

Znakowy typ danych (ang. character data type) – typ danych stosowany w wielu językach programowania, reprezentujący jeden znak tekstu.

@draghan

Piękny cytat z wikipedi :D

komentarz 23 kwietnia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)

TheFeniks: usunąłem tamten komentarz, uznałem go za zbędny wśród takiej ilości podobnych. ;) (dla niewtajemniczonych: zapytałem, czym w C++ jest typ char)

Cytat, który przytoczyłeś, jest zbyt ogólny. Pytałem o char w C++ nie bez powodu. ;)

0 głosów
odpowiedź 23 kwietnia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
Ten kod jest... okropny. Nie bierz mi tego za złe, taki jest fakt. Wchodząc w pierwszego case'a już się zgubiłem. Porozdzielaj kod jakoś sensowniej, chociażby wydziel odpowiednie funkcje. Jak będziesz miał czytelny kod, sam dojdziesz do tego, dlaczego nie działa on zgodnie z oczekiwaniem. ;)
komentarz 23 kwietnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ja sie nie zgubilem. Musialem uzyc tablic. A case dziala tak. Po kliknieciu "a" ma pokazac "wypisz" i np "v w kliometrach na godzine" ale przy "b" robi to samo co przy "a"
komentarz 23 kwietnia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
Skoro nie działa, jak chciałeś, to znaczy że nie panujesz nad kodem. Czyli się zgubiłeś. ;)
komentarz 23 kwietnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ok. Moze tak zanim wprowadzilem case 4 bylo wszystko ok. Ale przy case4 musilem uzyc <math.h> i pozniej jakos sie rozwalilo
3
komentarz 23 kwietnia 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Sugeruję... Posłuchaj rad bardziej doświadczonych programistów od siebie. ;)

Ja sie nie zgubilem.

Ale jak widzisz inni się zgubili. Czytelny kod jest podstawą do szybkiego znajdowania błędów. (+debugger). Ten kod nie jest czytelny wiec nie zdziw się, jak nie uzyskasz pomocy. 

komentarz 23 kwietnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Oczywiscie ze poslucham. I nawet zaraz zacznego przepisywac. I moze obejrze film od Pana Miroslawa. Nie oplaca sie robic bez wiedzy :D
komentarz 23 kwietnia 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
I Co Ci da ten film "Pana Mirosława"?

Odpal Visual Studio Community i zacznij refaktoryzację jak programista. C::B to sobie można co najwyżej Hello Worlda napisać ;)
komentarz 23 kwietnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Chetnie ale na windows vista 32 bit bedzie ciezko. POszukam moze starej wersji

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 226 wizyt
pytanie zadane 18 września 2015 w Offtop przez Prime_Bull Obywatel (1,820 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 155 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2018 w Nasze projekty przez tomeq35 Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 421 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2018 w C i C++ przez konu33 Nowicjusz (210 p.)

92,543 zapytań

141,383 odpowiedzi

319,482 komentarzy

61,929 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...