• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Budowa strony www od podstaw

Object Storage Arubacloud
0 głosów
548 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez asgaard Obywatel (1,300 p.)
Witam

Buduję powoli stronę www na zaliczenie i potrzebuję pomocy. Podaje linki do wersji 1-szej i wersji 2-giej:

http://pastebin.com/AmFeTeGd , http://pastebin.com/fcL7ezAV . W wersji pierwszej chciałbym przesunąć grafikę bardziej na środek, na samej górze dodać telefon i adres email i gdzieś po prawej stronie zegar, który wskazywałby czas. Muszę jeszcze zrobić hyperlinki do 5 stron. Wklejam jeszcze plik style. http://pastebin.com/cQw5Hvfe . Pierwszy link do strony budowałem na podstawie strony p. Mirosława Zelenta (miałem korzystać tylko z pomocy http://www.w3schools.com/ ). Proszę o poradę wktórym miejscu mam dodać kod aby poprawić swoje błędy. Plik style jest skopany.

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 18 kwietnia 2016 przez niezalogowany

W3Schools - NIE SZERZMY FAŁSZYWEJ PROPAGANDY! ~ Comandeer

Podrzuć link swojemu nauczycielowi / wykładowcy / czy kto Cię tam uczy : )

komentarz 18 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 18 kwietnia 2016 przez jpacanowski
Nadal nie ogarniam użycia tego nieszczęsnego słowa "propaganda" użytego w stosunku tej strony. Propaganda, to to co mamy w TV, a tam na stronie użyte są po prostu kody w uproszczonej formie ;)
komentarz 18 kwietnia 2016 przez niezalogowany

Polonistą nie jestem, ale linkiem mogę rzucić : D

http://sjp.pwn.pl/sjp/propaganda;2508812

Jak dla mnie zastosowanie tutaj tego wyrazu wygląda okej.

1
komentarz 18 kwietnia 2016 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)

Propaganda, to to co mamy w TV, a tam na stronie użyte są po prostu kody w uproszczonej formie ;)

A od kiedy przekazywanie błędnych informacji nazywa się "upraszczaniem"?

2
komentarz 18 kwietnia 2016 przez Comandeer Guru (600,390 p.)

tam na stronie użyte są po prostu kody w uproszczonej formie

Nie, tam są popisane po prostu bzdury. Pierwszy przykład z brzegu: formaty wspierane przez video. Wg W3S są tylko 3, wg MDN jest ich o wiele więcej. Co więcej, W3S udaje, że Ogg to jeden spójny format, co jest bzdurą, bo do kontenera Ogg można włożyć bardzo dużą liczbę kodeków (MDN podaje co najmniej 2 najpopularniejsze kombinacje!). Ba, samo MP4, traktowane w W3S jako jakiś monolit, ma kilka różnych kodeków. W3S nawet o kodekach nie wspomina. Żeby było śmiesznej, IE jest w stanie wspierać WebM po instalacji kodeków w systemie – o czym MDN wspomina (ba, nawet odsyła do MSDN), a W3S udaje, że nie ma tematu.

Tego nie da się nazwać uproszczeniem, informacje na W3S są po prostu nieprawdziwe.

+1 głos
odpowiedź 17 kwietnia 2016 przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (11,990 p.)

Ustaw projekt na publiczny.

komentarz 18 kwietnia 2016 przez asgaard Obywatel (1,300 p.)
Ok. zaraz zrobię.
0 głosów
odpowiedź 18 kwietnia 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)

Na szybko:

1.  lang="en"     a nie pl?

2. <footer></footer> daje się przed końcem body i html

3. Nie domknięty tag rozpoczynający footer

4. Nie korzystaj  z W3Schools!

komentarz 18 kwietnia 2016 przez asgaard Obywatel (1,300 p.)
Jestem poniekąd skazany na W3Schools gdyż wykłady obejmowały tylko tą stronkę i wykładowca na niej się opierał. Poprawię parę błędów, jęz. eng. musi pozostać chyba, że wykreślę tą linijkę. Opuściłem dużo zajęć z powodów zdrowotnych byłem w szpitalu i teraz próbuję nadgonić i ponadrabiać zaległości.
komentarz 18 kwietnia 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
To jeżeli można prosić to ode mnie daj temu twojemu nauczycielowi ten krótki artykuł do przeczytania: http://forum.pasja-informatyki.pl/34559/w3schools-nie-szerzmy-falszywej-propagandy
komentarz 18 kwietnia 2016 przez asgaard Obywatel (1,300 p.)
Nie zrozumie ani słowa ;)
komentarz 18 kwietnia 2016 przez asgaard Obywatel (1,300 p.)
A tak przy okazji: jakie najlepsze źródła polecasz do nauki Javy i Data Structures&Algorithms (muszę zrobić projekt Zebra Puzzle -mogę podesłać co to jest, ale nie chcę upubliczniać).
komentarz 18 kwietnia 2016 przez asgaard Obywatel (1,300 p.)
Wersja poprawiona strony, ale jeszcze brakuje paru elementów (chciałbym w lewym górnym rogu umieścić numer telefonu i adres email) http://pastebin.com/gnhgS2at , dorzucam podstronę Price i Offer (co mogę usunąć lub dodać bo nieładnie to wygląda) : http://pastebin.com/gNw6Syd9 i http://pastebin.com/BZdfKstd .

Dziękuję za pomoc

Btw.

Czy forma zegarka jest odpowiednia czy zmienić na analogowy?
komentarz 19 kwietnia 2016 przez asgaard Obywatel (1,300 p.)
Podaję link do mojej stronki i proszę o poprawę http://pastebin.com/yhK2cnks , chciałbym wstawić chronienie hasłem podstrony "Gallery.html'' , jak również nie wiem jak dodać odnośniki do facebooka i twittera (z ikonkami).

Dziękuję
komentarz 19 kwietnia 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Niby to jest, ale jak wpiszesz np. test dołączy Ci .html wyjdzie test.html a takiej strony nie będzie. Więc aby obsłużyć 404 będziesz potrzebował serwera np. Apache. Ale jak będziesz miał Apache to pewnie będziesz miał PHP, a jak będzie PHP, to można pomyśleć, nad o wiele bezpieczniejszym logowaniem, czy stronie na hasło.
komentarz 19 kwietnia 2016 przez asgaard Obywatel (1,300 p.)
A w którą sekcję mam wstawić ikonki facebooka i twittera lub jaki kod napisać?
komentarz 19 kwietnia 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Zależy gdzie chcesz dać te ikonki, jak na samym dole, przy stopce, to <footer>
0 głosów
odpowiedź 18 kwietnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Semantyka HTML5.
komentarz 22 kwietnia 2016 przez asgaard Obywatel (1,300 p.)
Stronka skończona, dziękuję za wszystkie wskazówki - temat do zamknięcia

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 170 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2016 w HTML i CSS przez Arkadiusz Grot Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 605 wizyt
pytanie zadane 15 stycznia 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Xeo Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 218 wizyt
pytanie zadane 23 października 2017 w HTML i CSS przez Gambr Dyskutant (7,530 p.)

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,452 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...