• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Quiz-licznik punktów

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,267 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2016 w C i C++ przez ludfik Nowicjusz (150 p.)

Otóż jestem zielony w tych sprawach (czyt.c++) przyznaje się :D. Mój problem polega na tym że nie wiem jak dodać punktację do swojego programu (QUIZU,dotyczącego egzaminu e14 sam będę dopiero e12 zdawał). Program ma dodać za prawidłową odpowiedź 1 pkt(za błędną oczywiście 0), oraz ma być jak najprostszy. Więc jak mogę dodać tą punktację/co robię źle?

 

#include <iostream>

using namespace std;
int punkty=0,wybor,a,b,c;
int main (){
	cout<<"Wybierz pytanie sposrod podanych nizej (kwalifikacja e14)"<<endl;
	cout<<"1.Pytanie 1"<<endl;
	cout<<"2.Pytanie 2"<<endl;
	cout<<"3.Pytanie 3"<<endl;
	cout<<"4.Pytanie 4"<<endl;
	cout<<"5.Pytanie 5"<<endl;
	cout<<"Wybierz: ";
	cin>>wybor;
	
	
	switch (wybor){
		
	case 1:
	cout<<"Kod strony WWW napisanej w jezyku PHP"<<endl;
	cout<<"a) jest wykonywany po stronie klienta"<<endl;
	cout<<"b) jest wykonywany po stronie serwera"<<endl; /*poprawna*/
	cout<<"c) moze byc uruchomiony bez obslugi serwera WWW"<<endl;
	cout<<"Co wybierzesz?: ";
	cin>>wybor;
	
	if(wybor==b,punkty++){
		cout<<"Odpowiedz dobra";
	}
	else if (wybor==c,punkty=0){
		cout<<"Odpowiedz zla";
	}
	
		break;
		
	case 2:
		cout<<"Ktory z formatow zapewnia najwieksza redukcje rozmiaru pliku dzwiekowego?"<<endl;
		cout<<"a) MP3"<<endl; /* poprawna */
		cout<<"b) PCM"<<endl;
		cout<<"c) WAV"<<endl;
		cout<<"Co wybierzesz?: ";
		cin>>wybor;
		
		break;
		
	case 3:
		cout<<"Certyfikat SSL jest stosowany do"<<endl;
		cout<<"a) zidentyfikowania wlasciciela domeny"<<endl; /* poprawne */
		cout<<"b) zapisania danych o sesjach tworzonych w witrynie"<<endl;
		cout<<"c) deszyfracji transmitowanych danych"<<endl;
		cout<<"Co wybierzesz?: ";
		cin>>wybor;
		break;
		
	case 4:
		cout<<"Zdarzenie JavaScript, bedace reakcja na pojedynczo klikniety dowolny element strony, nosi nazwe"<<endl;
		cout<<"a) onKeyDown"<<endl;
		cout<<"b) onDblClick"<<endl;
		cout<<"c) onClick"<<endl; /* poprawna */
		cout<<"Co wybierzesz?: ";
		cin>>wybor;
		break;
		
	case 5:
		cout<<"Debugger to program sluzacy do"<<endl;
		cout<<"a) badania właściwości programu"<<endl;
		cout<<"b) wyszukiwania bledow w kodzie programu"<<endl; /* poprawna */
		cout<<"c) sprawdzania szybkosci programu"<<endl;
		cout<<"Co wybierzesz?: ";
		cin>>wybor;
		break;
		
	
	}
	
		
		
	}

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 kwietnia 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
wybrane 16 kwietnia 2016 przez ludfik
 
Najlepsza
    if(wybor==b){
        cout<<"Odpowiedz dobra";
        punkty++; //jezeli odpowiedz jest dobra to dodaj +1
    }
    else if (wybor==c,punkty=0){
        cout<<"Odpowiedz zla";
    }

EDIT: zamiast tego elseif dałbym coś takiego:

    if(wybor!=b){
        cout<<"Odpowiedz zla";
    }
    else if (wybor==b){
        cout<<"Odpowiedz dobra";
        punkty++; //jezeli odpowiedz jest dobra to dodaj +1
    }

 

 

komentarz 15 kwietnia 2016 przez ludfik Nowicjusz (150 p.)
Naprawdę nw co do cholery jest z tym źle ale ciągle to samo :C.
komentarz 15 kwietnia 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)

Daj screena

EDIT:

Dlaczego zmienne wybor, a,b,c są int?

Int to skrót od intiger, czyli całkowita, w tej typie zmiennej zapisuje się liczby. Aby zapisać ciąg znaków używasz string, czyli:

#include <iostream>
 
using namespace std;

int punkty=0;
string wybor, a, b, c;

int main (){
    cout<<"Wybierz pytanie sposrod podanych nizej (kwalifikacja e14)"<<endl;
    cout<<"1.Pytanie 1"<<endl;
    cout<<"2.Pytanie 2"<<endl;
    cout<<"3.Pytanie 3"<<endl;
    cout<<"4.Pytanie 4"<<endl;
    cout<<"5.Pytanie 5"<<endl;
    cout<<"Wybierz: ";
    cin>>wybor;
     
     
    switch (wybor){
         
    case 1:
    cout<<"Kod strony WWW napisanej w jezyku PHP"<<endl;
    cout<<"a) jest wykonywany po stronie klienta"<<endl;
    cout<<"b) jest wykonywany po stronie serwera"<<endl; /*poprawna*/
    cout<<"c) moze byc uruchomiony bez obslugi serwera WWW"<<endl;
    cout<<"Co wybierzesz?: ";
    cin>>wybor;
     
    if(wybor==b,punkty++){
        cout<<"Odpowiedz dobra";
    }
    else if (wybor==c,punkty=0){
        cout<<"Odpowiedz zla";
    }
     
        break;
         
    case 2:
        cout<<"Ktory z formatow zapewnia najwieksza redukcje rozmiaru pliku dzwiekowego?"<<endl;
        cout<<"a) MP3"<<endl; /* poprawna */
        cout<<"b) PCM"<<endl;
        cout<<"c) WAV"<<endl;
        cout<<"Co wybierzesz?: ";
        cin>>wybor;
         
        break;
         
    case 3:
        cout<<"Certyfikat SSL jest stosowany do"<<endl;
        cout<<"a) zidentyfikowania wlasciciela domeny"<<endl; /* poprawne */
        cout<<"b) zapisania danych o sesjach tworzonych w witrynie"<<endl;
        cout<<"c) deszyfracji transmitowanych danych"<<endl;
        cout<<"Co wybierzesz?: ";
        cin>>wybor;
        break;
         
    case 4:
        cout<<"Zdarzenie JavaScript, bedace reakcja na pojedynczo klikniety dowolny element strony, nosi nazwe"<<endl;
        cout<<"a) onKeyDown"<<endl;
        cout<<"b) onDblClick"<<endl;
        cout<<"c) onClick"<<endl; /* poprawna */
        cout<<"Co wybierzesz?: ";
        cin>>wybor;
        break;
         
    case 5:
        cout<<"Debugger to program sluzacy do"<<endl;
        cout<<"a) badania właściwości programu"<<endl;
        cout<<"b) wyszukiwania bledow w kodzie programu"<<endl; /* poprawna */
        cout<<"c) sprawdzania szybkosci programu"<<endl;
        cout<<"Co wybierzesz?: ";
        cin>>wybor;
        break;
         
     
    }
     
         
         
    }

 

komentarz 15 kwietnia 2016 przez ludfik Nowicjusz (150 p.)
Gdy zrobilem tak jak napisałeś to wyskakuje ( https://zapodaj.net/b22dcbb26b17c.png.html)

Natomiast gdy wprowadze do inta wybor2; to (https://zapodaj.net/e0de01a065b44.png.html)

 

Przepraszam za te linki ale nw czemu nie chce mi wrzucić tutaj przez obrazek
komentarz 15 kwietnia 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
No to po co dajesz int wybor2, skoro mozesz albo nadpisac wybor1, albo utworzyc wybor2 tylko ze nie int tylko string xD
komentarz 15 kwietnia 2016 przez ludfik Nowicjusz (150 p.)
no tak tylko że gdy tworze wybor1 w stringu i dodaje to po switchu (o tu) {} to wyswietla sie blad : [Error] switch quantity not an integer

wiec stad wywnioskowalem ze musi byc int
0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Dodawaj do zmiennej +1 jeśli odpowiedź jest poprawna.
komentarz 15 kwietnia 2016 przez ludfik Nowicjusz (150 p.)
zmienna jest pod nazwą punkty. Zadeklarowana z poczatku na =0 .

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 1,200 wizyt
pytanie zadane 21 czerwca 2018 w JavaScript przez Frezi2005 Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 276 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2015 w C i C++ przez setup Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 612 wizyt
pytanie zadane 4 maja 2018 w C i C++ przez miki7331 Nowicjusz (120 p.)

92,565 zapytań

141,416 odpowiedzi

319,597 komentarzy

61,948 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...