• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Eksperci na forum

VPS Starter Arubacloud
+69 głosów
8,521 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2016 w Sprawy forum przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
edycja 10 marca 2019 przez Arkadiusz Waluk

W tym temacie chciałbym wyjaśnić wszystko na temat Ekspertów. Tutaj będzie ich na bieżąco aktualizowana lista oraz wszystko co tej rangi dotyczy.

 

Kim ma być Ekspert?

Ekspert nie jest zwyczajną rangą (jak redaktor, moderator), która ma na celu nadanie uprawnień typowo administracyjnych. Jest to ranga bardziej honorowa, która ma wyróżnić daną osobę za jej szczególną pomoc, udział na forum czy dużą wiedzę w danej dziedzinie. Musi to być osoba szanowana, kulturalna i szanująca innych użytkowników oraz zasady forum.

 

Jak wybieramy Ekspertów?

Kandydat zgłaszany jest przez jedną osobę, która aktualnie znajduje się w administracji. Następnie kontaktujemy się z proponowanym kandydatem i pytamy o opinie - nie chcemy przecież, aby ktoś miał jakikolwiek tytuł (nawet tak honorowy) wbrew swej woli. Jeśli się zgodzi następuje głosowanie wśród wszystkich członków administracji. Jeśli kandydatura uzyska przynajmniej 2/3 głosów pozytywnych to zostaje mianowana Ekspertem i jest publicznie ogłaszana w tym temacie.

 

Co może Ekspert?

Uprawnienia Ekspertów to wybieranie najlepszej odpowiedzi oraz pokazywanie i ukrywanie treści. Wszystko to w obrębie jednej kategorii, do której jest przypisany. Nie ma on jednak obowiązku korzystania z żadnych uprawnień ani podejmowania działań moderacyjnych, jest to tylko dodatkowy bonus i honorowe wyróżnienie.

 

Aktualna lista Ekspertów:

Z tego miejsca życzę wszystkim mianowanym Ekspertom powodzenia, dalszego samorozwoju jak i dziękuję za cały wkład włożony w pomoc na forum. Mam nadzieję, że ten tytuł będzie tylko wyróżnieniem i motywacją do dalszych działań.

 

Aktualizacja 14.05.2016
Zgodnie z głosowaniem administracji do grona Ekspertów forum właśnie dołączył efik. Gratulujemy! ;)

Aktualizacja 04.10.2016
Do grona Ekspertów zapraszamy Argeento - gratulacje!

Aktualizacja 21.04.2017
Mamy 4 nowych Ekspertów: są to Kornelia Kobiela, Criss, radek024 i xmentor. Gratulujemy i cieszymy się, że grono stale się powiększa.

Aktualizacja 18.03.2018
Dołącza nowy Ekspert - Tomek Sochacki! Dziękujemy za zaangażowanie.

Aktualizacja 10.03.2019
Criss mianowany został redaktorem, a więc automatycznie traci rangę Eksperta na rzecz Redaktora.

komentarz 15 maja 2016 przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)
Gratuluje efik! Pomogłeś mi nie raz.
1
komentarz 4 października 2016 przez radek024 Szeryf (77,180 p.)
Argeento nie miał wcześniej żadnej funkcji? PS: gratulacje :)
2
komentarz 4 października 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Nie, Argeento nie miał nigdy wcześniej żadnej funkcji.
1
komentarz 22 kwietnia 2017 przez Shiro Stary wyjadacz (10,300 p.)
w linku do shead na literze 's' jest inny (błędny) adres. Gratuluje wszystkim ekspertom :) Miłego dnia!
1
komentarz 22 kwietnia 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Faktycznie, poprawione. Dziękuje.
komentarz 22 kwietnia 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Jak dla mnie to trochę dziwne bo wydaje mi się że w hierarchii Ekspert > Moderator a na forum odwrotnie.
1
komentarz 22 kwietnia 2017 przez draghan VIP (106,230 p.)
Ranga Moderatora i Eksperta to funkcje, które mają swoje korzenie w dwóch różnych płaszczyznach.

Moderator pełni rolę moderującą (eureka! :) - czyli głównie pilnuje porządku na Forum. Na całym Forum, stąd odpowiednio szeroki zakres uprawnień.

Ranga Eksperta jest pewnym wyróżnieniem, mówiącym: "Ten człowiek (zazwyczaj ;) wie, o czym pisze - warto posłuchać". Przy okazji w danej kategorii Ekspert otrzymuje uprawnienia do moderacji treści, bo czemu nie?
11
komentarz 23 kwietnia 2017 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Argeento nie miał funkcji, miał klasę ;)

11 odpowiedzi

+12 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Gratulacje Szymon! Nie chciałeś zostać moderatorem lub redaktorem i właśnie w ten sposób możemy Ci się odwdzięczyć za wkład w rozwój forum i pomoc użytkownikom.
6
komentarz 10 kwietnia 2016 przez niezalogowany
Heh, czyli muszę też powiedzieć coś publicznie, a nie tylko na IRC ;)

Oczywiście dzięki za nominowanie do rangi Eksperta i chociaż ciężko jest mi się nazwać Ekspertem C++, tak teraz postaram się jeszcze bardziej "dopieszczać" moje wypowiedzi aby jak najbardziej zasługiwały na rangę ekspercką.
+7 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2016 przez RegularLemon Stary wyjadacz (12,260 p.)
Łatwo się domyślić kto zostanie ekspertem od JavaScript.
9
komentarz 10 kwietnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
A kto? Bo ja nie mam pojęcia.

Chciałbym zauważyć (może to nie było jasne bo wcześniej tego nie wspomniałem), że nie planujemy dawania osobom mającym już inną rangę (moderator, redaktor) nadawania rangi Eksperta.
1
komentarz 4 października 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Łatwo się domyślić kto zostanie ekspertem od JavaScript.

Chyba jednak nie tak łatwo :P

komentarz 4 października 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Teoretycznie może być wielu Ekspertów w jednej kategorii, ale myślę, że ten przed momentem dodany jest w pełni zasłużony ;)
5
komentarz 4 października 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Moim zdaniem, na tym forum jest zbyt mało aktywności w poszczególnych kategoriach, aby była potrzeba na więcej osób dbających o porządek. Najwięcej dzieje się chyba w C++, PHP, "froncie" i Rozwój zawodowy. Nie wiem, czy jest sens obsadzać ostatni dział, a trzy pierwsze mają już opiekunów :)

@niezalogowany, oczywiście gratuluję. Życzę Ci wytrwałości i dalszego poprawiania mnie w komentarzach pod wypowiedziami ;) Merytoryczny feedback zawsze wskazany.

1
komentarz 4 października 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Dodam tyle, że osoby dbające o porządek to raczej administracja czyli redaktorzy, moderatorzy i administrator. Eksperci tak jak napisałem w treści tematu mają być bardziej honorowi i w zasadzie nie muszą się przejmować zgłoszeniami czy innymi rzeczami, ale oczywiście jeśli chcą być takimi "opiekunami" danej kategorii to nie widzę problemu.
+7 głosów
odpowiedź 14 maja 2016 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
Gratulacje efik! :)
+7 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2017 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Ja wiem, że robiłam to już wczoraj na IRC, ale nie każdy jest tam cały czas. Z tego miejsca chciałam podziękować za to wyróżnienie i docenienie, bo zostałam pierwszą ekspertką. Ściskam was wszystkich. Miau!
3
komentarz 22 kwietnia 2017 przez draghan VIP (106,230 p.)

Gratuluję. smiley

1
komentarz 22 kwietnia 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Cieszymy się, tym bardziej że jesteś pierwszą kobietą posiadają jakąkolwiek rangę na forum ;)
2
komentarz 22 kwietnia 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
Dorzucam się do podziękowań za to wyróżnienie! No i gratuluję Tobie, jak i pozostałym wyróżnionym ;)
7
komentarz 23 kwietnia 2017 przez marko Nałogowiec (29,170 p.)

Składam Gratulacje Tobie Kornelio, a korzystając z tego że jestem w tym miejscu.

Chcę pogratulować Wszystkim wyróżnionym.

Dziękuję że się staracie i dzielicie swoją wiedzą.

Kłaniam się smiley

+5 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2016 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
Wg mnie lepiej by było, gdyby najpierw było głosowanie, a potem pytanie do potencjalnego eksperta czy by chciał mieć ten tytuł i uprawnienia. Po co zawracać userowi głowę czymś, co może w ogóle nie nastąpić?
komentarz 10 kwietnia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Raczej jako grono administracyjne jesteśmy jednomyślni ;)
komentarz 10 kwietnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Cała ta procedura głosowania trwa krótko więc robiąc to praktycznie jest bardzo możliwe że kolejność się odwróci albo zrobimy to w jednej chwili, także bez obaw, będziemy robili tak żeby było dobrze ;)
komentarz 11 kwietnia 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Zapraszam do częstszego wchodzenia na IRC.

http://forum.pasja-informatyki.pl/chat-irc
+4 głosów
odpowiedź 15 maja 2016 przez radek024 Szeryf (77,180 p.)
Brawo efik :D Ps: proponuję usuwać posty które odnosiły sie do poprzedniego ogłoszenia eksperta, dzięki temu temat bedzie świeży
4
komentarz 15 maja 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
Hmm... Może by tak zamknąć temat - zablokować możliwość odpowiedzi. Jeśli ktoś chciałby się wypowiedzieć, może to zrobić w komentarzu do postu - wtedy będzie poukładane chronologicznie.
komentarz 15 maja 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
@draghan

Dobry pomysł, tak to ktoś dostaje +1 i trudno się połapać które są najnowsze a które najstarsze.
1
komentarz 16 maja 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
No to ja odpiszę tu:

Gratki efik, niech czysty kod będzie z nami!
+4 głosów
odpowiedź 18 marca 2018 przez niezalogowany

Gratuluję @Tomek Sochacki! Dużo się dzięki Tobie nauczyłem. Dobrze, że jesteś z nami na forum : )

1
komentarz 18 marca 2018 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
Gratulacje :)
1
komentarz 18 marca 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Tomek ma super wiedzę i naprawdę dużo pomaga.

Więc ode mnie też gratulacje! :)
2
komentarz 19 marca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Dziękuję serdecznie za wyróżnienie :)
+3 głosów
odpowiedź 14 maja 2016 przez Paweł Chyła Użytkownik (560 p.)
Gratulacje efik, robisz robotę w dziele php
+2 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2016 przez Łukasz Wasilewski Mądrala (5,190 p.)
Czy w danej dziedzinie może być tylko jeden ekspert? :)
4
komentarz 11 kwietnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Nie, nie przewidujemy takiego ograniczenia.

W każdej kategorii może być dowolna ilość ekspertów.
komentarz 11 kwietnia 2016 przez Łukasz Wasilewski Mądrala (5,190 p.)
Dzięki za szybką odpowiedź. :)
+2 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2017 przez niezalogowany
a xandros z PHP?

Trochę głupio, że go nie ma. Zdecydowanie powinien być.
komentarz 21 kwietnia 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Myślę, że na każdego komu się należy w końcu przyjdzie czas ;)

Także spokojnie, ale dzięki za podrzucenie sugestii.
1
komentarz 21 kwietnia 2017 przez niezalogowany
Będę czekał i pilnował, żeby się tak stało. :)
0 głosów
odpowiedź 19 marca 2018 przez niezalogowany
Może mi się kiedyś uda :)

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 167 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2020 w Sprawy forum przez wall7489 Obywatel (1,250 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 194 wizyt
pytanie zadane 20 listopada 2016 w Sprawy forum przez SmerfKomandos Użytkownik (510 p.)
+60 głosów
1 odpowiedź 2,077 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2016 w Sprawy forum przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,079 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...