• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[CR] C++ (#8): Łańcuchy. Typ string. Tablice char. Tabela ASCII

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
5,382 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2016 w Nasze poradniki przez Mirosław Zelent Nałogowiec (34,750 p.)

CR = Code Review. O co chodzi? Zajrzyj tutaj
Pełna lista wszystkich Code Review? Zajrzyj tutaj

https://www.youtube.com/watch?v=ZGtdSv7Ktt4

Kod z odcinka:

#include <iostream>
#include <string>
#include <algorithm>

using namespace std;

int main()
{
    char napis[20]="Ala ma kota";
    cout << napis<<endl;

    //spowoduje blad:
    //napis="kot";
    //cout << napis<<endl;

    //nie spowoduje bledu:
    char *napis2="Ala ma kota";
    cout << napis2<<endl;
    napis2="Inny napis";
    cout << napis2<<endl;

    //pokaz konkretny znak:
    cout<<napis[0]<<endl;

    //sprawdz plec uzytkownika:
    string imie;
    cout<<"Podaj imie: ";
    cin>>imie;

    int dlugosc_imienia=imie.length();
    cout<<"Dlugosc: "<<dlugosc_imienia<<endl;

    if (imie[dlugosc_imienia-1]=='a')
        cout<<"Wydaje mi sie, ze jestes kobieta"<<endl;
    else cout<<"Wydaje mi sie, ze jestes facetem"<<endl;

    //odwracanie wyrazow:
    string wyraz;
    cout<<"Podaj wyraz do odwrocenia (bez spacji): ";
    cin>>wyraz;

    int dlugosc=wyraz.length();
    for (int i=dlugosc-1; i>=0; i--)
    {
        cout<<wyraz[i];
    }

    //uzycie getline - zapis ze spacjami:
    string napis3;
    cout<<endl<<"Podaj wyraz ze spacjami: ";
    cin.ignore(); //"wyczysc" strumien
    getline(cin,napis3);
    cout<<napis3<<endl;

    //wyznacz dlugosc napisu i wyswietl na ekranie:
    int dlugosc2=napis3.length();
    cout<<dlugosc2<<endl;

    // laczenie dwoch stringow:
    string jeden="Ala ma";
    string dwa=" kota";
    string trzy=jeden+dwa;
    cout<<trzy<<endl;

    //Zmiana wielkosci liter:
    string napis4="Ala ma kota";

    transform(napis4.begin(), napis4.end(), napis4.begin(), ::tolower);
    cout<<napis4<<endl;

    transform(napis4.begin(), napis4.end(), napis4.begin(), ::toupper);
    cout<<napis4<<endl;


    //Znajdz fraze:
    string napis5="Ala ma kota";
    string szukaj="kot";
    size_t pozycja = napis5.find(szukaj);

    if (pozycja!=string::npos)
        cout << "znaleziono na pozycji: " << pozycja << endl;
    else cout<<"nie znaleziono"<< endl;

    //Wykasuj czesc lancucha:
    string napis6="Ala ma kota";
    napis6.erase(3,3);
    cout<<napis6<< endl;

    //Zastap czesc lancucha:
    string napis7="Ala ma kota";
    napis7.replace(4,2,"nie ma");
    cout<<napis7<< endl;

    //Wstaw do lancucha:
    string napis8="Ala ma kota";
    napis8.insert(11," Filemona");
    cout<<napis8<< endl;

    //Wyciagnij czesc napisu do nowego lancucha:
    string napis9="Ala ma kota";
    string nowynapis = napis9.substr (4,7);
    cout<<nowynapis;

    return 0;
}

Paczka z odcinka: POBIERZ​

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2016 przez niezalogowany
edycja 10 kwietnia 2016
char *napis2="Ala ma kota";

Kompilowany na gcc 5.1 z następującymi flagami:

-Wall -Wextra

daje warning:

warning: deprecated conversion from string constant to 'char*' [-Wwrite-strings]

Ten kod nie powinien się skompilować na żadnym kompilatorze zgodnym ze standardem. Wskaźnik powinien być const. Gdy będziemy próbować zrobić coś takiego:

napis[2]='h';

To będzie crash programu, ponieważ wskaźnik wskazuje na napis który nie został umieszczony na stosie(ani w pamięci którą można modyfikować) tylko w pamięci "read only".

//dlatego zamiast 
char *napis = "jakiś tekst";
//powinno być:
const char* napis = "jakiś tekst";
//wtedy kompilator zaprotestuje przy takiej próbie:
napis[2]='h';
//a najlepiej w ogóle nie używać char* gdy piszemy w C++ tylko stringów

 

komentarz 9 kwietnia 2016 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Ten kod nie powinien się skompilować na żadnym kompilatorze który ma włączony standard C++11.

Żaden standard C++a na to nie pozwala, starsze też nie.

komentarz 9 kwietnia 2016 przez niezalogowany
C pozwala a C++03 i starsze też pozwalą ze względu na zgodność z C.
komentarz 9 kwietnia 2016 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

standard C to nie "starszy standard C++", więc nie miałem go na myśli.

C++98 też nie pozwala. Ze standardu:

An ordinary string literal has type “array of n const char” and static storage duration

Podobnie w szkicu C++17:

A narrow string literal has type “array of n const char”

A w C:

The multibyte character sequence is then used to initialize an array of static storage duration and length just sufficient to contain the sequence. For c haracter string literals, the array elements have type char

No i na logikę: gdybyś miał rację, to "dziwne" że kompilator w trybie C++98 ostrzega o czymś, co dopiero w C++11 zostało zmienione, nie?

komentarz 10 kwietnia 2016 przez niezalogowany
edycja 10 kwietnia 2016
Źle przeczytałem post i dlatego napisałem o C. No i oczywiście masz racje. Jest to zgodne z standardem C ale z standardem C++ już nie. Odpowiedź poprawiona.
komentarz 10 kwietnia 2016 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Z C jest zgodne...
komentarz 10 kwietnia 2016 przez niezalogowany
Eh, kolejna wpadka. Oczywiście racja. Kończę na dziś bo za dużo już wpadek.

Podobne pytania

+3 głosów
2 odpowiedzi 4,040 wizyt
+3 głosów
0 odpowiedzi 1,664 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 103 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2020 w C i C++ przez amtrax Dyskutant (9,630 p.)

92,550 zapytań

141,392 odpowiedzi

319,520 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...