• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dwa formularze GET, jeden po drugim

Object Storage Arubacloud
0 głosów
254 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez Repthile Użytkownik (510 p.)

Formularz wygląda tak:

<form method="GET" action="url.php">
<input type="text" name="value" class="enjoy-css" placeholder="value" />
<button submit class="button">OK</button>

Po dodaniu wartości przykładowo "100" link wygląda tak:

/url.php?value=100

Po dodaniu wartości w tym formularzu i naciśnięciu OK pojawia się pod nim kolejny, taki sam:

<form method="GET" action="url.php">
<input type="text" name="value2" class="enjoy-css" placeholder="value2" />
<button submit class="button">OK</button><br>

Lecz zawartość pierwszego formularza wtedy przepada i gdy uzupełnie drugi formularz np. wartością 500 link wygląda tak:

/url.php?value=&value2=500

a chciał bym aby było to

/url.php?value=100&value2=500

Uzupełnianie obu formularzy na raz nie wchodzi w grę, ponieważ drugi jest tylko opcjonalny i ma sens tylko w przypadku gdy pierwszy zostanie już wywołany.

Jak zachować wartość pierwszego formularza gdy zostanie już wywołany, aby podczas wywoływania drugiego nie był pusty?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
wybrane 7 kwietnia 2016 przez Repthile
 
Najlepsza
Proponuję odebrać to co zostało przesłane (przy użyciu PHP) i podstawić w drugim formularzu do inputa typu hidden - nie jest on w żaden sposób widoczny, a jest przesyłany z formularzem.
komentarz 7 kwietnia 2016 przez Repthile Użytkownik (510 p.)

Zrobiłem to tak:

<input type="hidden" name="value" value="<?php echo $_GET['value']; ?>">
<input type="text" name="value2" class="enjoy-css" placeholder="value2">

Oczywiście działa prawidłowo.

Jest ok? Czy poprawnie powinno być inaczej?

1
komentarz 7 kwietnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Jest okej, samo wyświetlenie możesz skrócić do:

<?=$_GET['value']?>

A tak żeby było super to byłaby prawdopodobnie potrzebna duża zmiana. Mieszanie kodu HTML i PHP jest słabą praktyką, lepiej wykorzystać do tego system szablonów np. Twig. Chyba, że robisz rzeczywiście coś tak małego, że się nie opłaca, no ale robiąc to profesjonalnie należałoby oddzielić kod HTML od PHP.

komentarz 8 kwietnia 2016 przez Repthile Użytkownik (510 p.)
Zdaję sobie z tego sprawę, lecz jestem początkującym samoukiem co widać chyba po pytaniu, na razie skupiam się głównie na prawidłowym funkconowaniu kodu. W miarę pogłębiana swojej wiedzy przyjdzie czas na ulepszenie tego co już stworzyłem.

Pozdrawiam i dzięki!
komentarz 8 kwietnia 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

W miarę pogłębiana swojej wiedzy przyjdzie czas na ulepszenie tego co już stworzyłem.

Będziesz tworzyć od zera raczej :P

0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Zrobić jeden formularz w którym będzie więcej inputów - w tym jeden niewidoczny do pewnego momentu?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 416 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2019 w HTML i CSS przez mb-dir Mądrala (6,710 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 233 wizyt
+2 głosów
3 odpowiedzi 918 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2015 w PHP przez kamilwdg18 Obywatel (1,080 p.)

92,543 zapytań

141,385 odpowiedzi

319,493 komentarzy

61,929 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...