• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Forum oddaję Społeczności - Nowy Opiekun: Arek

VPS Starter Arubacloud
+56 głosów
2,494 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2016 w Sprawy forum przez Mirosław Zelent Nałogowiec (34,750 p.)

Witam serdecznie, z tej strony Mirosław Zelent. Pozwólcie, że skieruję do Was, forumowiczów niniejsze oświadczenie - sprawa dotyczy tego wątku: link

Rozpocznę od tego, iż przeczytałem 3 razy wszystkie wypowiedzi we wspomnianym wątku, tak Mirosława Zelenta, jak i wszystkich innych uczestników dyskusji. Czytałem z pozycji niemego, bezstronnego obserwatora wydarzeń i doszedłem do pewnych wniosków, które - pozwólcie - przedstawię:

1. Zdałem sobie sprawę z faktu, iż sprawiałem w dyskusji wrażenie osoby, która uważa się za nieomylną - stąd pojawiły się może Wasze słowa o alfie i omedze etc. - zapewniam, że nie było to moją intencją i że w swoim życiu zawodowym cały czas popełniam błędy! I nie wstydzę się ich pokazywać, poprawiać - pokazałem w sposób otwarty prace krok po kroku przy przenosinach forum, pytam cały czas otwarcie o błędy / poprawki - nie sądziłem nawet, że ktoś może pomyśleć, że uważam się za nieomylnego. Osobiście jestem zdania, iż nie myli się tylko ten, który nic nie robi, a ja sam jestem przecież orędownikiem filozofii ciągłej, systematycznej poprawy. I podobnie jest z kursami - jeżeli sprawiłem wrażenie, że uważam że moje kursy są bezbłędne - przepraszam, że tak mnie można było odczytać - oczywiście, że nie są idealne! Są najlepsze jakie mogę w danej chwili stworzyć i dostarczone "as is". Owszem, popełniam błędy cały czas (jak każdy twórca), tam gdzie mogę dodaję adnotacje, a nawet robię reuploady - Ci, którzy są tu dłużej wiedzą o tym. Tak jak mówię w swoim ostatnim podcaście - po dwóch latach ma się wrażenie, że każdy materiał zrobiłoby się lepiej. Wg mnie moim odcinkiem, który można by poprawić najbardziej jest ten o wskaźnikach w C++. 

2. Zdałem sobie również sprawę z faktu, iż sprawiałem w dyskusji wrażenie osoby, która nie szanuje wiedzy innych - przepraszam, absolutnie nie takie były moje intencje! Ja pisałem o swojej wizji dydaktyki, podczas gdy oczekiwaliście raczej odpowiedzi na płaszczyźnie programistycznej - proszę zrozumcie, że dydaktyka jest moją tak wielką pasją jak kodowanie - mogę o tym gadać godzinami i dlatego chyba mogłem się zapędzić w temat, mimo że sugerowaliście że nie o dydaktyce chcecie rozmawiać. Teraz, po pewnym czasie to widzę. Co prawda odpowiadałem rzeczowo, ale na innej płaszczyźnie. Pozwólcie więc, że powiem coś, w co nie sądziłem po prostu, że możecie wątpić: doceniam wkład każdego z Was w to miejsce - uwierzcie, że jak mało kto wiem ile czasu zabiera codzienne odpisywanie kilku/kilkunastu osobom, nie mówiąc już o wykonaniu kodów/poprawek i zainwestowaniu w to mocy mentalnej i pomyślunku. Ja robię to obecnie głównie na gmailu, yt, g+ i na pw tutaj i nie mogę odpisać nawet na część tego, co otrzymuję. Swój własny rozwój przypisuję tysiącom takich mini-aktywności na przestrzeni wielu lat. Wiem też ile kosztuje energii edukowanie innych - jak mało kto. 

Nie wiem jak miałbym odmawiać wiedzy Comandeerowi (?!) efikowi, Szymonowi czy eventowi15? Nigdy nie było to i nie będzie moją intencją, szczerze mówiąc smuci mnie fakt, iż ktoś mógł tak pomyśleć. Przypuszczam jednak, iż takie wątpliwości wyniknęły po prostu jako skutek mojej postawy odczytanej w pkt 1. Przepraszam, jeżeli ktoś wątpił w mój szacunek do wiedzy innych, zapewniam, że nigdy tak nie było. Pozwólcie, że dołączę teraz do wątku slajd z mojego nowego podcastu - tutaj przedstawiono ważne ograniczenia tekstowych, internetowych dyskusji (to akurat przypadek, że o tym też mówię w podcaście, bo powstał on wcześniej, na długi czas przed dyskusją). Każdy, kto jest dłużej w sieci, wie jak to jest dyskutować przez internet - jak często dwie strony zwyczajnie się nie rozumieją i dyskusja bywa przez to strasznie jałowa:

3. Najważniejsza kwestia: postanowiłem się całkowicie wycofać z forum i przekazać pełnię uprawnień Arkadiuszowi Walukowi - znamy go wszyscy i wiemy że jest najlepszą osobą jaką można sobie wyobrazić w roli Administratora (Opiekuna) Forum, z pełnymi uprawnieniami. To forum to miejsce o nazwie: Forum Pasja informatyki - od sprzętu do kodowania, to już nie jest jak dawniej Forum Społeczności zgromadzonej wokół kanału Mirosława Zelenta (jak wiecie od dziś nawet takiego kanału na YT już nie ma, jest tylko Pasja informatyki). Ja nie jestem w stanie opiekować się forum, bo mam za duży natłok korespondecji, chcę też skupić się na opracowywaniu nowych materiałów filmowych, nie mówiąc już o kursach E13 i E14, które tworzę w ramach nowego startupu razem z Damianem Stelmachem. Dlatego usuwam się w cień jeśli chodzi o to miejsce. Wielu powie że i tak w nim przebywałem, bo byłem tu rzadko - i macie rację. Co prawda wykonałem niewolniczą robotę wymieniając tu kilkaset pw (a tego nie widać publicznie), wprowadzając masę usprawnień i często interweniując po nocach gdy ktoś spamował, ale ja to miejsce stworzyłem dla ludzi chcących się rozwijać i zarażać pasją programowania, a nie dla siebie! To jest Wasze miejsce i myślę, że najlepiej będzie jeśli ktoś z Was będzie nim zarządzać w pełni. Ze swojej strony będę jedynie dbał o sprawy związane z hostingiem, będę opłacał serwer, wprowadzał zmiany, dbał o bezpieczeństwo danych osobowych, przestrzeganie polskiego prawa.

4. A co ze starszymi technikami w kursach? - ktoś zapyta. Mam swoje podejście do dydaktyki, wierzę w jego skuteczność, opisałem jego zalety i je będę nadal realizować z inicjatywą. Jednak nie widzę nic złego w code review i wskazaniu nowoczesnych technik dla uczących się - proponuję wraz z każdym odcinkiem stworzyć wątek, w którym wspólnie pokażecie rozwiązanie danego projektu z odcinka, optymalne wg Was. Link do code review umieszczę w opisie filmu na YT lub na planszy końcowej.  Wówczas gdy ktoś zapyta np. o małpę, bo spotkał ją w podręczniku czy na filmie, to mu wkleicie adres do wątku Code Review: php #2 i w ten sposób przekażecie wiedzę w podejściu opartym na nowych technikach, które to podejście niektórzy uważają za lepsze od mojego. Ja ze swojej strony obiecuję dołożyć wszelkich starań, aby wraz z kolejnymi odcinkami serii, kolejne code reviews były coraz krótsze - bo też stare techniki będą wypierane przez nowe, tak jak to opisałem w moim długofalowym podejściu do nauczania. Cały materiał z dyskusji i trzykrotne przeczytanie sugestii dało mi też nowe wnioski do dalszej pracy i sposobu realizacji przyszłych odcinków za co dziękuję - autor nigdy nie ma świeżego spojrzenia na swoje dzieło i tak jak programista musi się cały czas rozwijać, tak samo nauczyciel musi szukać nowych podejść / punktów widzenia / perspektyw. Naprawdę cieszę się, że taka dyskusja miała miejsce. Dziękuję za wszystkie merytoryczne wpisy, zaś wycieczki osobiste w moim kierunku kładę na karb emocji i nie chowam urazy.

5. Mogłem sprawić wrażenie, że mówiąc o kursie opartym o nowe techniki - mówiłem o konkretnym kursie przygotowanym przez użytkowników, którzy odeszli. Nie, zapewniam że mówiłem o dwóch różnych podejściach w dydaktyce - znowu kłaniają się ograniczenia tekstowej dyskusji ze slajdu, czyli co innego ja miałem na myśli, a co innego zostało odczytane. Zapewniam i przysięgam na smak bekonu, że mówiłem o podejściu w dydaktyce, dychotomii "od starych technik do nowych po zrozumienie i ocenianie vs od razu nowe techniki po poprawność składniową", a nie o jakimś konkretnym kursie, z którym nawiasem mówiąc, zapewne przez zawodową ciekawość kiedyś się zapoznam. Naprawdę uważam, że każdy nowy kurs programowania jest rzeczą dobrą i zauważcie, że tutaj macie możliwość pokierować wielu nowych użytkowników do Waszych kursów/stron www, tak jak to robił już Szymon czy panowie efik i event15. Pogardzenie takim zasięgiem to byłoby w mojej opinii marnotrawstwo, no chyba że komuś tu zależy bardziej na własnym ego a nie na pasji nauczania, rozwijania swoich zdolności czy szerzenia dobrych standardów (w co wątpię). Robimy to co robimy z pasji - mam nadzieję, że Wam też ta pasja przyświeca. Mamy inne metody, ale to nie znaczy że nie możemy znaleźć kompromisu jak faceci myślący technicznie i logicznie, tak aby to kursanci i młodzi developerzy dostawali potężną dawkę wiedzy - to co najlepsze tak z mojego jak i z Waszego dydaktycznego podejścia. Ode mnie dostaną głębię taksonomicznych umiejętności, od Was nowe standardy (w dużym myślowym skrócie). 

Podsumowanie: Dziękuję za przeczytanie całości! Lepiej wyklaryfikować tego nie potrafię - piszę w krótkiej wolnej chwili, bo tylko tyle czasu mam aktualnie. Zapewniam, że moim celem było i jest rozwijanie pasji i zapalanie ludzi do myślenia - popatrzcie co robię codziennie, slight-edge'owo od dwóch lat w sieci, nie mówiąc już o młodych osobach, które prowadziłem pracując w rzeczywistej szkole (na przestrzeni całego programu nauczania, nie trzech, czterech tematów lekcyjnych). I jeżeli nawet popełniam błędy, bywam opacznie rozumiany, to wierzę, że to co robię ma sens i że owoce tej pracy są dobre. Andrew Carnegie pięknie powiedział: "As I grow older, I pay less attention to what men say. I watch what they do.". Za urazy i nieporozumienia przepraszam, każdy popełnia błędy i każdy reaguje czasem w sposób obronny czy automatyczny - każdy facet ma swoje ego, ja również i to może całkiem spore, nie mnie to oceniać. Teraz przekazuję to forum Arkowi - od Was i tylko od Was zależy jakie miejsce stworzycie, mam jednak nadzieję, iż to miejsce pozostanie na zawsze przyjazne młodym adeptom trudnej sztuki programowania.

Czasami coś tu napiszę, zajrzę, wypowiem się, ale okazjonalnie. Osoby urażone pokornie przepraszam, nie miałem złych intencji. A odchodząc całkowicie od dyskusji o dydaktyce, myśląc o przyszłej strategii rozwoju forum, to dochodzę do wniosku, iż jako youtuber generuję zasięg dla forum, ale generuję też sporo atencji przeróżnych osób o przeróżnych motywach (jak i otrzymuję tutaj tony korespondencji) i przez to nie jestem dobrą osobą na stanowisko opiekuna forum - za rzadko tu jestem, za dużo jest wywieranej presji. Dalsze przebudowy forum (wszystko w konsultacjach z Arkiem) nastąpią niebawem. Niniejszym przekazuję głos i to forum Arkowi (życzę Ci Arku wytrwałości, a gdybyś się wypalił, to sam wyznaczysz następcę. Sam też wybierz ekipę modów, aktualnie jedynie ty jesteś adminem z uprawnieniami przyznawania statusów moderatora/redaktora/eksperta).

9 odpowiedzi

+33 głosów
odpowiedź 2 kwietnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
wybrane 2 kwietnia 2016 przez Mirosław Zelent
 
Najlepsza
Witam wszystkich. Na początku zacznę od powiedzenia, że nigdy nie spodziewałem się, że będę miał okazję na tym forum pisać takie słowa. Co by nie mówić czuję się tym zaszczycony, ale jednocześnie świadom jestem tego, co na siebie biorę – chociaż formalnie nic mnie nie obowiązuje, to czuję na sobie pewną odpowiedzialność za funkcjonowanie forum.

Z pewnością będę dążył do wprowadzenia tutaj wielu zmian. Wprowadzimy je razem, wspólnie ustalając co jak ma być zrobione. Każdy chyba zgodzi się, że zmiany na forum są potrzebne. Ja jako osoba bywająca tu dzień w dzień po kilka godzin (gdy tylko mogę) widzę to bardzo. Pojawi się na pewno nie jeden temat, w którym będę pytał o sugestie czy uwagi. Zostanie wybrana nowa ekipa redaktorów i moderatorów – osób zaufanych, które rzeczywiście tu na bieżąco są i wiedzą co się dzieje.

Na koniec chciałem podziękować Mirosławowi Zelentowi. Za wszystko. Pomimo tego, że opinie o kursach są różne, pomimo tego, że w ostatnim temacie doszło do mniej czy bardziej przyjaznej wymiany zdań uważam, że podziękowania za całokształt się należą. Dziękuję również za powierzenie mi stanowiska administratora. Mam nadzieję, że spełnię oczekiwania przede wszystkim Was, użytkowników forum, ale i Twoje Mirosławie.

Jeszcze na zupełny koniec słowo do osób, które uważają, że nie powinienem podejmować żadnych działań ze względu na ostatnie wydarzenia: szczerze powiedziawszy to po prostu dość mocno zżyłem się z tym miejscem. Teoretycznie oczywiście mógłbym sobie od tak odejść z dnia na dzień i zostawić to wszystko. To jednak nie w moim stylu, nie potrafię tak. Nie dostałem osobiście tak silnych przesłanek, aby to zrobić, forum dalej normalnie działa, a teraz mam szansę - właściwie to mamy ją wszyscy razem - wyprowadzić je na jeszcze lepszą drogę. Dlatego po przemyśleniu wszystkiego propozycję przyjąłem, ale otrzymując deklarację, że forum staje się nasze i będziemy mogli prowadzić je tak jak chcemy, bez całej przymusowo przyklejonej otoczki kanału, filmików jak i osoby Mirosława Zelenta. To było dla mnie bardzo ważne. Ale żeby było jasne rozumiem i szanuje decyzję osób które nas ostatnio opuściły (mając co prawda bardzo cichą nadzieję, że może wrócą do „nowego” forum). Myślę, że mnie zrozumiecie.

Dziękuję. Mam nadzieję, że forum będzie zmierzało tylko w dobrym kierunku, czego z pewnością wszyscy tutaj chcemy - będę się o to starał jak tylko będę mógł.
1
komentarz 2 kwietnia 2016 przez Frendom Pasjonat (18,900 p.)
Wlasnie, kto dokladnie opuscil to forum? Wiem ze efik sie pozegnal, comandeer tez coraz rzadziej sie wypowiada. Swoja droga, powodzenia na nowym stanowisku :D
1
komentarz 2 kwietnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Na tą chwilę wiadomo mi, że pożegnali się oficjalnie Comandeer, efik i event15. Jak już wyżej pisałem mam jednak malutką nadzieję, że może tu wrócą.

Dziękuję bardzo :)
3
komentarz 2 kwietnia 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Arkadiuszu, mam pytanie, gdyby występował problem z kodem strony, bądź coś nie działało, mam zgłaszać się do Ciebie, czy do Mirosława, jako że on ma dostęp do katalogu serwera?

Nie wiem na ile pozwala Ci ranga Administrator, oprócz tego, co tam istnieje. :)
1
komentarz 2 kwietnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Oh, wybacz, przeoczyłem w tym całym zamieszaniu Twój komentarz dlatego dopiero teraz odpowiadam.

W zasadzie to nie wiem, w tej chwili tylko Mirosław ma dostęp do serwera jednak ja z pewnością będę miał z nim stały kontakt - także jeśli napiszesz do mnie to nie będzie żadnego problemu. Ranga daje dostęp do panelu, jest tam całkiem sporo rzeczy, ale no niestety zupełnie wszystkiego nie ma, tak więc do części rzeczy pewnie będzie potrzebne FTP. No zobaczymy jak się dalej będzie toczyło :)
+30 głosów
odpowiedź 2 kwietnia 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Rzeknę tak: nieźle mnie zaskoczyłeś… ale tym razem bardzo pozytywnie ;) Myślę, że tego typu decyzja faktycznie może dać mocnego kopa temu miejscu.

Niemniej nie to mnie najbardziej zaskoczyło, a to:

proponuję wraz z każdym odcinkiem stworzyć wątek, w którym wspólnie pokażecie rozwiązanie danego projektu z odcinka, optymalne wg Was. Link do code review umieszczę w opisie filmu na YT lub na planszy końcowej.

Duży szacun za tę decyzję!

 

A co do mojego dalszego uczestnictwa w życiu forum: prawdę mówiąc nie wiem. 

26
komentarz 2 kwietnia 2016 przez Fenix Nałogowiec (26,750 p.)
Zastanów się dobrze, bo masz bardzo duży wpływ na życie tego forum. Bez Ciebie nie będzie to już to samo miejsce ;)
5
komentarz 2 kwietnia 2016 przez Dronojad Obywatel (1,980 p.)
Popieram przedmówcę.
4
komentarz 2 kwietnia 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Również popieram. Potrzeba tutaj obecności doświadczonych programistów. Im więcej doświadczonych, tym lepiej dla mniej doświadczonych, bo mają od kogo się uczyć :)

Poza tym - Comandeer, działasz na kilku forach (nie wiem, na którym jest najlepsze community), a tutaj jest już niemała społeczność i, moim zdaniem, warto rozwijać to forum dalej, bo jest ku temu teraz okazja. Mam na myśli większe możliwości wprowadzania zmian i zarządzania, bo obecny administrator jest tutaj częściej online niż MZ - oczywiście nie osądzam Pana Mirosława Zelenta, bo rozumiem, że ma dużo spraw na głowie i nie na wszystko znajduje czas, ale podjął taką, a nie inną decyzję o przekazaniu dowodzenia forum, dla dobra swoich widzów.

Możesz zrobić poradnik o JavaScript i tu na forum linkować do konkretnych jego rozdziałów, zamiast po raz n-ty pisać o czymś, co się powtórzą w pytaniach (bo nie jest możliwe z dnia na dzień zmienić nastawienie ludzi z podejścia "pisania na forum z byle problemem" na "szukanie informacji z dobrych źródeł"). Kiedyś tu na forum - nie wiem czy w żartach - pisałeś, że musisz coś takiego "w końcu" zrobić (kurs/poradnik o JavaScript), a możliwe że to forum ma większy zasięg niż Twoja strona http://tutorials.comandeer.pl/ - więc do szerszego grona odbiorców dotrze przekaz o zasadach i przykładach stosowania dobrego kodu.  A do tego przecież dążysz, sądząc po licznych Twoich wypowiedziach o słabej świadomości polskiego community o m.in. dostępności, czy też semantyce kodu.

Sam na pewno wiesz dobrze co robić, aby było lepiej, ale dodatkowe środki przekazu (takie jak np. to forum) na pewno pomogą Ci w realizacji Twoich celów odnośnie poprawy nastawienia czy też wiedzy społeczeństwa programistów (i adeptów) o programowaniu webowym. 

Dlatego przyłączam się do prośby i mam nadzieję, że nie opuścisz tego forum, gdyż - jak wiele osób już wspomniało - Twoje posty są skarbnicą wiedzy o webie (a zwłaszcza o HTML/CSS/JS). Jeśli ktoś nie chce z niej korzystać, to jego sprawa, ale są tu na pewno osoby z rzetelnym podejściem do tematu. Zatem, powtórzę się, jeśli chcesz naprawiać Internet, to nie odcinaj sobie teraz jednego ze środków (czy też miejsc) przekazu treści, która chcesz aby dotarła do większej liczby osób :)

Pozdrawiam, Krzysztof.

10
komentarz 3 kwietnia 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
No dobra, dobije do 100 plusów i się zastanowię…

A tak na poważnie: jestem mile zaskoczony tak pozytywną reakcją społeczności. Skoro taka wola ludu, jakże mogę się jej opierać… ;)
2
komentarz 3 kwietnia 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Dobra decyzja. <3
+14 głosów
odpowiedź 2 kwietnia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)

Ważna decyzja o sporych konsekwencjach. Wydaje mi się, że wyjdzie każdej ze stron na dobre, niezależnie od obecnych w tym momencie emocji. Arkadiusz może w sposób bardziej dynamiczny rozwijać to miejsce, zaś z Mirosława została zdjęta paleta pewnych obowiązków.

Dziękuję Ci, Mirku, za stworzenie tego miejsca i za pasję, pokazywaną niemal przez cały czas Twojej działalności w Sieci. Zaglądaj tu czasami. :) Życzę Ci tylu iskier, ile jest gwiazd we Wszechświecie - żebyś nie zdążył się wypalić, co dzieje się - jak sam napisałeś - "iskra po iskrze".

Gratuluję Ci, Arkadiuszu. I życzę powodzenia. :) Wziąłeś na siebie odpowiedzialność za nasze wspólne miejsce.

Pozdrawiam.

2
komentarz 2 kwietnia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
No właśnie to samo miałem napisać :)
3
komentarz 2 kwietnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Bardzo dziękuję. Tak, wziąłem i jestem tego świadomy.

Cieszę się jednak, że wreszcie to miejsce będzie mogło się rozwinąć - nie chcę powiedzieć że Mirosław prowadził to forum źle, ale po prostu prawie go tu nie było. Nie wiedział więc co się dzieje, nie mógł wprowadzać potrzebnych zmian itd. Mam nadzieję, że teraz już to się zmieni i będzie tylko lepiej ;)
2
komentarz 2 kwietnia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
Mam nadzieję, że możliwości które się przed Tobą otworzyły, dadzą Ci sporo frajdy - tego zapomniałem dopisać w poście. ;)
1
komentarz 2 kwietnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Frajda jak frajda, chcę po prostu dobrze prowadzić to miejsce tak, aby stawało się coraz lepszym miejscem dyskusji i spotkań. Dziękuję raz jeszcze.
1
komentarz 2 kwietnia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
"Frajda" musi być, inaczej forum będzie dla Ciebie smutnym obowiązkiem... A tego byśmy nie chcieli, prawda...? ;)

Dobra, koniec tej czczej gadaniny, talk is cheap! ;D Powodzenia w działaniu! :)
1
komentarz 2 kwietnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Jasne, przyjemność z tego musi być, ale uwierz mi, że gdyby mi to przyjemności nie sprawiało to nie siedziałbym już tu prawie rok (bez bodajże 3 dni). Staram się udzielać ile mogę, wiadomo, ale lubię bardzo to miejsce i zależy mi na nim :)
+10 głosów
odpowiedź 2 kwietnia 2016 przez Łukasz Wasilewski Mądrala (5,190 p.)

Panie Mirosławie, nie wiem, czy to Pan przeczyta, jednak to moja ostatnia szansa, by Panu podziękować. 

Zacznę od tego, że studiuję Informatykę. Pół roku temu, nie wiedziałem nic o C++, wykładowcy wymagali od nas znajomości tego języka, którego szczerze nienawidziłem. Mieliśmy zrobić kilka programów konsolowych typu gra monopoly. Zapłaciłem wtedy komuś, by zrobił dla mnie listę dwukierunkową z figurami! Niestety nie rozumiałem kodu który pokazałem prowadzącemu i nie zaliczył mi tego.

Wtedy znalazłem Pana kanał... I wszystko się zaczęło. Najpierw zacząłem rozumieć kilka rzeczy, po kilku filmikach zrozumiałem o co chodzi w programowaniu obiektowym. Co więcej, spodobało mi się to!. Pamiętam odcinek o polimorfizmie i Pana porównaniu do gry RPG. Zacząłem pogłębiać temat. Na święta kupiłem symfonię C++. Pzeczytałem ją w 2 miesiące. Napisałem projekt 6500 linijek czystego kodu (bez komentarzy, pustych linii). Później miałem miesiąc przerwy bo sesje. Na dzień dzisiejszy jestem w połowie tworzenia platformówki SFML, maksymalnie w maju zabieram się za pisanie własnego silnika w Direct3D. Dziś nie muszę oglądać Pana kursów C++, bo symfonia i tysiące linijek kodu dały mi ogromną wiedzę, a progress w ostatnich kilku miesiącach rósł wykładniczo.

Mogą mówić, że Pana kurs ma błędy, jest niedokładny. Inni mogą krytykować niekonstruktywnie. jednak dla mnie, zarówno Pan, jak i Pańskie kursy były olejem napędowym. Były niczym mała turlająca się śnieżka na zboczu góry, która przeobraziła się w lawinę śnieżną. Dzięki Panu, dziś jestem tu gdzie jestem, wiem co wiem, a na forum zaglądam codziennie. Dziś kocham programować. Dzięki temu pierwszemu filmikowi z RPG i wskaźnikami.

Dziękuję! :)

3
komentarz 2 kwietnia 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

"Mierzenie postępu programowania liniami kodu jest jak mierzenie postępu budowy samolotu za pomocą ciężaru." - Bill Gates

Nie uznaj tego jako atak, a jako fajną wskazówkę.

1
komentarz 2 kwietnia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
No przecież będą kursy :D
1
komentarz 2 kwietnia 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Ale kanał będzie dalej, tylko forum stało się oddzielnym bytem.
komentarz 2 kwietnia 2016 przez Łukasz Wasilewski Mądrala (5,190 p.)
Sebastian Brożek dziękuję za wskazówkę, jednak totalnie się z nią nie zgodzę, mimo, że autorem tych słów był ktoś taki jak Bill Gates.

Wyjaśniam dlaczego na moim przykładzie. Napisałem projekt 6500 linijek kodu, Wykorzystałem niemal całkowitą wiedzę z zakresu Symfonii, jest to mój pierwszy projekt, dlatego napotkałem się na tysiąc i jeden błędów, które musiałem rozwiązać sam. Pisząc ten projekt musiałem dbać o przejrzystość kodu, bo robiłem go długo i nie raz wracałem do jakiejś klasy po.. tygodniu? Nie mówię już o tym, ile klas zrobiłem, ile metod użyłem, jak wiele mi to dało, by kod był przyjemny, bo przy tak dużym (dla mnie) projekcie musiałem zadbać, by mechanizm np. walki można było używać przez SI vs SI, player vs SI, oblężenia itd. 6500 linijek kodu to z 6500 możliwych błędów. Nie mówiąc już o tym, że jest możliwość odpalenia tylko SI, bez gracza, i cały kod wykonuje się sam, a błąd znaleźć to była katorga. Wtedy wychodzi problem balansu, by wygrywali różni SI w różnych grach.

Napisanie ubierania ekwipunku przez SI to około 200 linijek kodu, potem to wymazałem, bo błędy które spotkałem pisząc to nauczyły mnie innych rozwiązań. Zastąpiłem to 100 linijkami lepszego kodu.

Dziś pisząc projekt gdy widzę jakiś błąd dużo łatwiej mi jest go znaleźć. Pisząc klasy dużo łatwiej mi robić uniwersalne metody. Łatwiej dobierać klasy i ich używać. Mając 26 klas ja- początkujący programista - nauczyłem się operować obiektami bez zbędnych "rozkmin".

Ilość kodu ma znaczenie na początku nauki, później - prawda, nie jest to już tak zauważalne. :)
1
komentarz 2 kwietnia 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Co ma piernik do wiatraka?

W tym powiedzeniu, przytoczę po raz drugi:

Mierzenie postępu programowania liniami kodu jest jak mierzenie postępu budowy samolotu za pomocą ciężaru.

Chodzi o to, aby stworzyć kod, z jak najmniejszą ilością linijek oraz operacji. Należy go skrócić, jak najbardziej się da, nie więcej.

Osobiście, wolałbym się chwalić iż stworzyłem kod, który składa się z 650-ęciu linii, niżeli 6500-uset. Plus, kod, który posiada mniejszą ilość kodu, jest bardziej wydajny.

4
komentarz 2 kwietnia 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Sebastian on przesadza w jedną stronę, zaś Ty w drugą.

To że kod z 6.5k linii kodu byłby gorszy od tego co ma 650 to jest w ogóle błędne założenie. Kod obiektowy, super napisany, w pełni zgodny z pewnymi wymogami jest dużo bardziej rozwlekły niż kod który ma kilkaset linii kodu mniej i robi dokładnie to samo.

Różnica polega na modularności, reużywalności, podatności na rozwój i niezmienności.

Dążenie do minimalizmu w tę strone jest zgubne i raczej niepożądane. Jednakże nadmierne wyszukiwanie kolejnych abstrakcji w niepotrzebnych miejscach również jest zbędne. Trzeba zachować umiar.
1
komentarz 2 kwietnia 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Pisząc to, co pisałem, mam w głowie kogoś, kto uważa, im więcej linii tym lepiej, nie mówię o autorze wpisu, a ogólnie, o każdym, kto będzie starał się mieć jak najwięcej linijek kosztem kodu, głównie w to uderzałem. Jak to powiedział Einstein:

Wszystko trzeba robić tak prosto, jak to tylko jest możliwe, ale nie prościej.

Nie będę mógł odpisywać na nowe komentarze, przez jakieś 30 min, idę wziąć prysznic. :) 

1
komentarz 3 kwietnia 2016 przez termitek12 Użytkownik (890 p.)
No i tak wlasnie ucza polskie uczelnie... zakuc, zdac, zapomniec.

 

wykladowcy przychodza na zajecia nieprzygotowani z przeterminowana wiedza, kompletnie nie wiedzac jak dotrzec do studentow. Potem ludzie wiecej wynosza z kilku kursow zelenta niz z kilku lat 'studiowania'...
+6 głosów
odpowiedź 2 kwietnia 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
To jest ten moment, gdy nie wiesz czy dać łapkę w górę pod tematem, bo nie wiesz, jak osoba pisząca ten temat zareaguje. Z jednej strony, osoby, które nie potrafią dokładnie wyrazić słowami tego, co co chcą, mogą dać łapkę w górę, z drugiej strony, może być to odebrane jako: "No, fajnie że odszedłeś. Tego nam było trzeba!". ;_;
2
komentarz 2 kwietnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Jeśli chodzi o Mirosława to myślę że zrozumie ostatnie zdanie jak trzeba ;) Nie było go tutaj prawie wcale, sam to przyznał w oświadczeniu i jest to prawda, ja więc chcę poprowadzić to forum będąc na nim, czuwając i robiąc na bieżąco co trzeba.
2
komentarz 2 kwietnia 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
edycja 2 kwietnia 2016 przez HaKIM
Gratulować, gratulować. Mam nadzieję że jesteś dobrą osobą, na dobrym stanowisku. Czekam na ankiety, o których mówiłeś. :-)

Chwała nowemu właścicielowi! :p
+4 głosów
odpowiedź 3 kwietnia 2016 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,020 p.)
edycja 3 kwietnia 2016 przez Sebastian Fojcik

 Wg mnie moim odcinkiem, który można by poprawić najbardziej jest ten o wskaźnikach w C++

Zwracałem Panu uwagę w mailu 2 lata temu na błąd w programie z odcinka o wskaźnikach. Otrzymałem odpowiedź, że przyjrzy się Pan temu co napisałem dokładniej. Po ostatnim podcaście rozumiem jednak, że nasza konwersacja mogła gdzieś zaginąć w natłoku innych wiadomości.

Nie zmienia to jednak faktu, że w środowisku Visual Studio program pierwszy z odcinka o wskaźnikach wyrzuca błąd, bo jest nieprawidłowo napisany. Wysyłałem w naszej korespondencji poprawioną wersję i dokładny opis problemu.

Z ciekawości, po tych dwóch latach (przed chwilą) skompilowałem program pierwszy z paczki ZIP do odcinka. Oto co ujrzałem:

Ten komunikat jest zasadny, pisałem o tym! 

Jeśli robiłby Pan poprawioną wersję, to proszę w pierwszej kolejności zająć się wskaźnikami (i może odkopać naszą konwersację na gmailu albo zrobię resend :-) ).

Pozdrawiam serdecznie.

komentarz 3 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Nie zaczynaj tego koszmaru od nowa... :D
2
komentarz 3 kwietnia 2016 przez Mirosław Zelent Nałogowiec (34,750 p.)
Nie jestem w stanie odtworzyć tej konwersacji mailowej, ale każdy będzie mógł przesłać swoje uwagi w code review do tego odcinka, polecam tam opisać wszystko. Pozdrawiam
+2 głosów
odpowiedź 2 kwietnia 2016 przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,710 p.)
Ja aktualnie również się wycofałem z  życia forum. Powód jest prosty. Piszę maturę w tym roku, a jako przedmiot rozszerzony wybrałem fizykę, a nie informatykę. Myśl  że  na studiach informatycznych fizyka bardzo mi się przyda. Dla mnie fizyka też jest teraz priorytetem.  Dlatego też od września poprzedniego roku trochę zmieniłem plany jeśli chodzi o kierunek mojego rozwoju, abym mógł lepiej napisać maturę. Po maturze myślę że znowu zacznę się kształcić w kierunku programowania i znów zacznę udzielać się na tym forum. To forum tworzy bardzo fajne miejsce gdzie można rozwijać swoje umiejętności w zakresie informatyki dzięki innym ludziom którzy chętnie udzielają odpowiedzi na różne pytania. Aktualnie piszę tutaj aby podtrzymać was na duchu. Każdy ma swój czas i powody dla których czasem musi usunąć się w cień, aby później móc wrócić ze zdwojoną siłą.
+2 głosów
odpowiedź 2 kwietnia 2016 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Szkoda. W prawdzie mówiąc, przyszedłem tutaj na forum z Pana powodu. Inaczej mnie tu by nie było. Zostać nadal zostanę, w sumie - pomoc w rozwiązywaniu problemów (na razie tych mniejszych, bo nie jestem w stanie jeszcze w większych projektach pomóc) traktuje jako pomoc w rozwoju samego siebie (a czasami jakaś satysfakcja się pojawi). Z wielu Pana filmów, wynioslem jakaś tam wiedzę. Obiektowy c++ bardzo mi pomógł w nauce Javy. Życzę Panu powodzenia w nauce. Miło byłoby jakbym kiedyś Pana spotkał :)
3
komentarz 2 kwietnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Nie rozumiem powodu smutku. Mirosław dalej będzie prowadził kanał na YouTube i tworzył materiały, tylko pod inną nazwą. A na forum i tak mało co był, jeśli był to nie udzielał się i nie odpowiadał prawie wcale na pytania. Więc praktycznie nic się nie zmienia pod tym względem. A dzięki tej zmianie ja będę mógł prowadzić całe forum co mam nadzieję spowoduje tylko poprawę - jestem tu i na bieżąco widzę co się dzieje. Z pewnością więc znajdziesz tu wielu użytkowników chętnych do pomocy i dyskusji.

to już nie jest jak dawniej Forum Społeczności zgromadzonej wokół kanału Mirosława Zelenta

1
komentarz 2 kwietnia 2016 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Ja wiem, że sobie poradzisz i wiem też, że Pan Mirosław mało co bywał, wiem też, że kanał ma yt będzie. Nie smucę się z tego powodu, tylko z tego że wszystko przemija. Teraźniejszość jest już przeszłością.
+2 głosów
odpowiedź 2 kwietnia 2016 przez Mar Cin Dyskutant (8,900 p.)
Powodzenia Arek,a Panu Miroslawowi wielkie dzięki za wszystko!!!:)

Podobne pytania

+32 głosów
5 odpowiedzi 985 wizyt
+28 głosów
2 odpowiedzi 799 wizyt
+5 głosów
3 odpowiedzi 365 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2016 w Sprawy forum przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...