• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

c++ wartosc zmiennej z cin w pętli

Object Storage Arubacloud
–1 głos
924 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2016 w C i C++ przez Karoll98 Początkujący (400 p.)
{
   char a,b,c,d,e,f,h,y,pom;
   cin>>a>>b>>c>>d;
   cout<<"DRUGA KURA"<<endl;
   cin>>e>>f>>h>>y;
   if(d!=y)
   {
   while(d!=y)
   {
    pom=a;
    a=b;
    b=c;
    c=d;
    d=pom;
   }

w 1 jak i drugim cin nadaje liczbom litery od a,b,c lub d. moja pętla musi działać dopóki 2 zmienne o tej samej wartosci będą różne od siebie. czyli jak np nadam zmiennej a wartosc d w cin, i zmiennej f wartosc d, to pętla powinna wyglądać while(a!=f) możliwe ?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 23 marca 2016 przez niezalogowany
Oczywiście, że tak.

Btw nie pytaj jak dokładnie to zrobić zapoznaj się z operatorami logicznymi OR: ||, AND:  &&
0 głosów
odpowiedź 23 marca 2016 przez Karoll98 Początkujący (400 p.)
cin>>a>>b>>c>>d;
   cout<<"DRUGA KURA"<<endl;
   cin>>e>>f>>h>>y;
   while(d!=x)

zmieniłem trochę swój algorytm, i pętla ma działa dopóki zmienna d nie będzie miała wartosci x, niestety nie pokazuje mi że zmienna x nie jest zadeklarowana, jak ją zdeklaruje wyżej w char, to jak uruchomie program mimo że pokazuje mi że zmienna d=x pętla się nie zatrzymuje.
komentarz 23 marca 2016 przez Karoll98 Początkujący (400 p.)
cały kod. Pętla się nie zatrzymuje mimo że co 4 linijka w programie zmienna d ma wartosc x

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
   char a,b,c,d,e,f,h,y,x,pom;
   cin>>a>>b>>c>>d;
   cout<<"DRUGA KURA"<<endl;
   cin>>e>>f>>h>>y;
   while(d!=x)
   {
    pom=a;
    a=b;
    b=c;
    c=d;
    d=pom;
        cout<<a<<b<<c<<d<<endl;
   }

    if(a==e && b==f && c==h && d==y)
    {
        cout<<"YES"<<endl;
    }else
        cout<<"NO"<<endl;

    return 0;
}
komentarz 23 marca 2016 przez Antero00 Gaduła (3,670 p.)

Skąd wiesz, że zmienna 

x

ma taką samą wartość jak

d

skoro jej nigdzie nie wprowadzasz ?

komentarz 23 marca 2016 przez Karoll98 Początkujący (400 p.)
no nie wprowadzam tej zmiennej ale nadaje wartosc x jednej z a,b,c,d oraz e,f,h,y.
komentarz 23 marca 2016 przez Antero00 Gaduła (3,670 p.)

ale nadaje wartosc x jednej z a,b,c,d oraz e,f,h,y.

Pokaż mi w którym miejscu ? 

komentarz 23 marca 2016 przez Karoll98 Początkujący (400 p.)
dane wejsciowe

a b c x

druga krowa

a x b c

Program pownien poprzestawiac te literki tak aby x znalazło się  w tym samym miejscu. Czyli pętla while powinna wyglądać tak while(ZMIENNA a/b/c/d KTÓRĄ MA WARTOSC X!=ZMIENNA e/f/h/y KTÓRA MA WARTOSC X)
komentarz 23 marca 2016 przez Antero00 Gaduła (3,670 p.)

Może się nie znam, ale w tym programie ani nie wprowadzasz danych do zmiennej x oraz nigdzie nie przypisujesz wartości

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
   char a,b,c,d,e,f,h,y,x,pom;
   cin>>a>>b>>c>>d;
   cout<<"DRUGA KURA"<<endl;
   cin>>e>>f>>h>>y;
   while(d!=x)
   {
    pom=a;
    a=b;
    b=c;
    c=d;
    d=pom;
        cout<<a<<b<<c<<d<<endl;
   }

    if(a==e && b==f && c==h && d==y)
    {
        cout<<"YES"<<endl;
    }else
        cout<<"NO"<<endl;

    return 0;
}

jedynie w pętli sprawdzasz czy d jest różne od x. I zapewne zawsze będzie ponieważ w zmiennej x są jakieś śmieci. 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 922 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 430 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2018 w JavaScript przez PolYGlok Pasjonat (19,450 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 155 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2017 w C i C++ przez Łysy Nowicjusz (120 p.)

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...