• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Jak opanować Język Angielski ?

VPS Starter Arubacloud
+50 głosów
9,148 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Pan Programista Obywatel (1,040 p.)
zamknięte 2 lutego 2021 przez ScriptyChris

Witam Koderską Społeczność

Pytanie rozwojowe. Jakie macie sposoby na naukę Angielskiego. Mam na myśli rozwój mowy, słuchu, zrozumienia czytanego tekstu oraz opanowania czasów!

Największą moją prośbą jest wskazanie odpowiednich metod do nauki!

 

 

 

komentarz zamknięcia: Temat wyczerpany, a przyciąga spam
1
komentarz 23 lutego 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

* język angielski

* języka angielskiego

(z małej litery)

53 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
edycja 7 kwietnia 2015 przez Eerie
Mi bardzo pomogło granie w gry po angielsku. Bardzo dobre są gry RPG z rozwiniętą fabułą. Poczytasz dialogi, fabułę albo opisy przedmiotów to się nauczysz. A jeśli są udźwiekowione dialogi, to też się trochę osłuchasz.
 Singleplayerowe RPG się chyba najbardziej nadają, chociaż każda gra po angielsku cię trochę nauczy.

Ale niektóre gry multiplayerowe też mają potencjał do nauki angielskiego. Zwłaszcza tak zwane persistent-world-mody do niektórych gier. Np. pewien mod do M&B Warband działający tylko na multiplayerze. Mod nazywa się Persistent World. Przykładowy gameplay: https://www.youtube.com/watch?v=Zoxi_cRdgbs

Mod to taka multiplayerowa zabawa w średniowieczne życie, gdzie się jest... no kim się chce, oczywiście w ramach ograniczeń moda. Taki mod do roleplayowania z innymi graczami, gameplay chyba pokazuje wystarczająco a jak nie to znajdziesz inne.

Jest też inny mod do Warbanda: Persistent Frontier, czyli w gruncie rzeczy to samo, ale w innym settingu: kolonizacja Ameryki.

Są też podobne mody do innych gier. Są np. serwery roleplayowe na Gothic Multiplayer. Jest mod Altis Life do gry Arma 3 oraz kilka innych podobnych modów do tej gry (jeśli ktoś z was gra w Armę). Przykładowe gameplaye (akurat na obu jest pokazana zabawa w działalność przestępczą :P ): https://www.youtube.com/watch?v=FwLgRJKdS_w albo https://www.youtube.com/watch?v=JgzP-LBgZf4

Są jeszcze serwery roleplayowe w Gothic Multiplayer. Na pewno znajdzie się też coś do Neverwinter Nights 2. Persistent Worldy to świetna sprawa do nauki języka.

Od biedy można też spróbować z jakąś grą MMO ale wejść głębiej w gildie, zacząć gadać z ludźmi. Albo jakieś anglojęzyczne fora i społeczności internetowe - to wspaniały pomysł.

Gry singleplayer z dużą ilością dialogów albo multiplayerowe z dużą integracją między graczami. Nauka poprzez gry ma olbrzymią zaletę - granie jest przecież takie super fajne :) Ale fora i społeczności internetowe to też super pomysł.

A jeśli grasz dużo i regularnie w jakąkolwiek multiplayerową grę i uważasz się za w miarę dobrego gracza (czy to CS, Battlefield, Arma czy choćby coś spoza gatunku FPS) to dołącz do jakiegoś klanu z UK albo po prostu międzynarodowego. Jeszcze bardziej rozwiniesz skilla w grze, doświadczysz wspaniałych chwil podczas grania z wspaniałą kooperacją i teamplayem, poznasz wspaniałych ludzi oraz co najważniejsze: podszlifujesz swój angielski. Co prawda nauczysz się raczej słownictwa typowego dla danej gry (ja dzięki temu żę należę do międzynarodowego klanu w pewnym shooterze, gdzie rozmawiamy po angielsku, poznałem bardzo dużo angielskich militarnych terminów) ale sam fakt rozmawiania z ludźmi bardzo dużo daje. Grasz sobie w grę, siedzisz ze znajomymi z klanu na TS3 i rozmawiacie.

A tak w ogóle to we wszystkie gry graj po angielsku, w programach ustawiaj angielski, język w windowsie ustaw angielski... Na pewno pomoże :)
+1 głos
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez ® Użytkownik (560 p.)
Używać i korzystać z angielskiego wszędzie gdzie się tylko da.

- Oglądaj filmy/seriale z ang. audio + na początek dobrą rzeczą są jeszcze angielskie napisy do filmów, mnie osobiscie to bardzo dużo dało i daje na początku może być to trochę niekomfortowe bo często możesz czegoś nie rozumieć ale uwierz mi z czasem efekty będą widoczne.

- Czytaj wiadomości/ artykuły i słuchaj radia ENG . Ja używam BBC...

- Zainstaluj sobie język angielski na Pc w telefonie nie wiem gdzie tam jeszcze ... :)

Chodzi o to by mieć jak najwięcej styczności z tym językiem i siłą rzeczy wejdzie ci w nawyk nawet nie zauwazysz kiedy.
0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Wirus Stary wyjadacz (13,980 p.)

Platforma quizlet.com codziennie dodajesz sobie 10 słówek i platforma pomaga ci się uczyć. Możesz nawet zwiększyć do 20 i robisz sobie testy dopóki nie będziesz miał 90% lub 100% w bardzo szybkim tępie nauczysz się słówek. Co do gramatyki na stronie ang.pl ćwiczenia też znajdziesz tam co do gramatyki.

0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,730 p.)
Najlepiej to wyjechać do kraju anglojęzycznego przynajmniej na pół roku.
komentarz 6 kwietnia 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)
Nie wszyscy mają taką możliwość, wiadomo jest to pewnie jedno z lepszych rozwiązań, ponieważ w obcym kraju zmuszeni jesteśmy do poznawania języka po to aby "przetrwać".
komentarz 6 kwietnia 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,730 p.)
Tez nie mowie ze ma jechac jak nie umie mowic, ale jak juz jest w stanie sie dogadac to taki wyjazd daje mega progress
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez DarkEliat Bywalec (2,810 p.)
Ja to wkuwam na blachę lecz jeżeli jesteś miłośnikiem jakiś fajniejszych sposobów to zajrzyj tutaj : https://www.youtube.com/channel/UCAE3hyVGBraXyYZYSOS-GeQ to jest kanał na którym jest wiele poradników od angielskeigo.
0 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez coldhands Początkujący (340 p.)
Jeszcze jedna podpowiedź, chyba jeszcze nie padła: pisz na angielskojęzycznym forum tematycznym. Zobaczysz wtedy, czy sposób w jaki się wypowiadasz jest dla native speakerów zrozumiały. Za trudne na początek? Komentuj obrazki na Reddit, Imgur czy czymś podobnym. Dostajesz punkty za celne/śmieszne/inteligentne (w opinii innych użytkowników) komentarze - to motywuje ;)
0 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez Majk Użytkownik (860 p.)

Polecę dwa źródła:

0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2015 przez kotfuterkowy Dyskutant (9,220 p.)
edycja 12 kwietnia 2015 przez kotfuterkowy
Przede wszystkim jak już ktoś napisał otocz się językiem angielskim. Chyba właśnie w jednym z odcinków HTML p. Mirosław Zelent wspominał o Notepadzie++. Po obejrzeniu tego odcinka zmieniłem interfejs we wszystkich programach, których używam na angielski. Jest to o tyle fajne, że gdy wcześniej używałeś tych programów jakiś czas to wiesz gdzie jaka opcja się znajduje. Więc naturalnie przyswajasz nowe słówka.

Z kanałów na YT polecam:

EngVid.com - jest to strona www na której regularnie umieszczane są filmy video z lekcjami angielskiego
A.J. Hoge: https://www.youtube.com/user/ajhoge
https://www.youtube.com/user/AntoniaRomaker - angielski i rosyjski;)

Dodatkowo z działki programowania polecam 2 kanały po angielsku:
https://www.youtube.com/user/ProgrammingKnowledge
https://www.youtube.com/user/SilentGermanLessons - nie mam pojęcia w adresie jest słówko German :)
0 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2015 przez bierny Nowicjusz (240 p.)
Od siebie również polecam (jeśli tak jak mi nie chce ci się siedzieć nad książkami) oglądanie filmów/seriali z angielskimi napisami no i tak jak koledzy wspominali jakąś gre MMO po angielsku z anglojęzyczną społecznością ,tak żebyś pisał ,a najlepiej rozmawiał przez micro z ludźmi.
0 głosów
odpowiedź 11 czerwca 2015 przez smartpaul Użytkownik (640 p.)
Ja polecam do nauki słówek program ANKI http://ankisrs.net/

Jest to inteligentny program do fiszek, posiada ogromną bazę słówek. Program polega na tym że ściągamy dany zestaw słówek z serwera (są ich tysiące) a następnie na zasadzie fiszek się ich uczymy. Program dodatkowo tak działa że wplata w nowe słówka także te stare by je utrwalić. Dostępny na komputerze, w internecie i na telefonach. Polecam ;)
0 głosów
odpowiedź 11 czerwca 2015 przez KKZiomek Użytkownik (880 p.)
Dwie rzeczy.

Jedna znajdź, chyba, że już znalazłeś bardzo dobrą stronę/program do uczenia się języka angielskiego

Druga, wyjedź na rok lub 2 jak możesz i chcesz do Anglii, Stanów Zdjednoczonych, Australii albo do RPA, bo nigdzie lepiej się nie nauczysz angielskiego niż w otoczeniu angielskim.

Ja musiałem lecieć do Ameryki. Tam poszłem do szkoły i w 2 lata bez żadnego uczenia się angielskiego, sam załapałem będąc w otoczeniu ludzi mówiących po angielsku.
0 głosów
odpowiedź 11 czerwca 2015 przez gromula Stary wyjadacz (10,070 p.)
WItam. Jak już opanujecie podstawy i macie zaplecze :słówek to polecam

www.speaking24.pl
Wstawiacie nick od skype i jazda :)
Poznałem tak dziewczynę z którą już spotkałem się kilka razy szkoda, że jest na drugim końcu UE :)
0 głosów
odpowiedź 11 czerwca 2015 przez Shiro Stary wyjadacz (10,300 p.)
Proponuje Ci nie robić nic czego nie robiłeś wcześniej. Tzn.:

- jeśli oglądasz anime, filmy, bajki to nadal to rób, ale po angielksu jeśli nie dasz rady zadowul się napisami.

- jesli słuchasz angielkich piosenek to je tłumasz.

- możesz również poszukać na internecie osoby z którą będziesz mógł pisać po angielsku to bardzo fajna forma nauki bo nie tylko uczy sztywnych zasad, ale również tych których nie ma w podręczniku :)
0 głosów
odpowiedź 12 czerwca 2015 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)

Oo, to może uda mi się podzielić pomysłem, który jeszcze nie padł! 
Serdecznie polecam kanał na youtube : Good Mythical Morning https://www.youtube.com/user/rhettandlink2/featured ! 
W dużym skrócie Rhett i Link prowadzą tam taki codzienny talkshow na rózne ciekawe tematy co jakiś czasu urozmaicając filmy wyzwaniami, które rzucają im widzowie. Chyba najlepszym polskim odpowiednikiem byliby Lekko Stronniczy... 
Obecnie z angielskim jestem jakoś na poziomie B2 / C1, w przyszłym roku zamierzam zdawać CAE i oglądanie filmików tego typu bardzo mi pomogło :)
Pozdrawiam,

0 głosów
odpowiedź 12 czerwca 2015 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Grasz w gre- graj po angielsku, ew. polskie napisy odpalone, oglądasz film - to samo. Oglądaj anglojęzycznych jutuberów, czytaj anglojęzyczne artykuły. Jeśli nie rozumiesz jakiegoś słówka - sprawdzaj w translatorze. Możesz też zapisać sie na jakiś kurs, żeby ogarniać gramatyczne kwestie, ale to już jeśli piszesz mature / FCE / CAE itd.. Dzisiaj już nawet nei trzeba chcieć, żeby nauczyć się troche angielskiego :D
0 głosów
odpowiedź 13 czerwca 2015 przez niezalogowany
Jak zagrasz 2 godziny w CS GO to nauczysz się Rosyjskiego ;)
0 głosów
odpowiedź 13 czerwca 2015 przez Dronojad Obywatel (1,980 p.)
Ze swojej strony polecić mogę aplikację na androida (na ios pewnie też jest) o nazwie AnkiDroid. Ja dzęki tej aplikacji nauczyłem się MASĘ nowych słówek i co ważne gotowych zwrotów, które są bardzo często wykorzystywane podczas rozmowy w języku angielskim. Tworzymy w aplikacji specjalną talię kart, z przodu angielskie słówko, z tylu polskie tłumaczenie. Dziennie przykładowo uczymy się 5 nowych. Talie możemy tworzyć własne lub pobierać gotowe (polecam talię 1000 slówek do angielsku z tłumaczeniem oraz zastosowaniem w zdaniach). Co ja będę więcej pisał, sprawdźcie sami :-) Pozdrawiam
0 głosów
odpowiedź 24 lipca 2015 przez _coder_ Gaduła (3,480 p.)
Stronka do znajdywania partnerów do nauki języka. Przez wymianę wiadomości Ty uczysz kogoś polskiego a ktoś Cię np. angielskiego:

http://swapyourlanguage.com/
0 głosów
odpowiedź 11 sierpnia 2015 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
edycja 11 sierpnia 2015 przez Strategiusz
Otoczyć się językiem i korzystać ze słownika. Na początku słownik będzie bardzo często używany, ale będziesz uczyć się słów, których potrzebujesz, bo się otoczyłeś językiem, więc zapamiętasz je lepiej niż jakby ci ktoś dał losową listę ze słowami do nauczenia się. Pamiętam jak po przejściu Metal Gear na NES-a z papierowym słownikiem nauczyłem się mnóstwo rzeczy od zera, utkwiły mi zwłaszcza takie słowa jak weapon, equipment, missle czy desert XD

Ocyzwiście jakieś podstawy gramatyki są konieczne, bo angielski to nie polski z innymi wyrazami. Ja polecam książkę "Angielskie czasy" W. Warena, (nawet nie trzeba jej całej opanować), ale nie wiem czy gdzieś ją dostaniesz jeszcze.

Ja jeszcze chodziłem trochę prywatnie na kurs, a potem miałem jakieś tam podstawy w technikum, ale wtedy byłem już zbyt zaawansowany i się nudziłem (głównie przez to, że otoczyłem sie wcześnie językiem przez gry w których było dużo tekstu).

Jakiś kurs internetowy też jest dobrym pomysłem, jako darmowy zamiennik normalnego kursu, bo z gier czy interfejsu programów nie dowiesz się jak jest jest po angielsku "ciocia", "wujek" czy "dobranoc".

Kolejne moje etapy to było czytanie instrukcji po angielsku. Szukanie pomocy na angielskich forach.

Pisałem po angielsku swoje pierwsze posty i szukanie jakiej gramatyki użyć czy szukanie słów w słowniku jest lepsze jeśli potrzebujesz tego naprawdę, żeby napisać zrozumiałego posta. Wiele razy po prostu wpisuję jakiś zwrot w cudzysłowie (nawet z innym bardziej pospolitym rzeczownikiem czasami) i patrzę co google znajdzie i tak sprawdzam, czy ludzie używają tego zwrotu tak jak myślę (wiele razy się myliłem i mój gramatyczny twór nigdzie poza moją głową nie istniał).

Potem doszło oglądanie seriali z angielskimi napisami i czytanie książek fantasy po angielsku i żałuję, że zacząłem robić to tak późno. Oglądam mnóstwo filmików i filmów dokumentalnych na yt po angielsku i rozumiem z nich chyba wszystko (z 99%). Na początek dobrze jest słuchać osób nie mówiących rdzennie po angielsku, bo ich angielski często jest wyraźniejszy i używają mniej słów i zwrotów.

Etap oglądania filmów po angielsku bez napisów jeszcze chyba przede mną, bo mówią tam czasem szybko, cicho, niewyraźnie itd. A z mówieniem będzie u mnie najgorzej.
0 głosów
odpowiedź 12 sierpnia 2015 przez ambitna Nowicjusz (140 p.)
Do ćwiczenia mowy polecam kurs metodą Emila Krebsa - Krebsmethod.com. Kurs zawiera dialogi i zwroty od poziomu podstawowego do zawansowanego. Po takim kursie łatwiej też uczyzć się gramatyki (bo wraz z nauką zwrotów uczymy się podświadomie konstrukcji zdań). Polecam. Mi bardzo się podobał.
komentarz 12 sierpnia 2015 przez IT-user Nowicjusz (100 p.)
Nie znam osobiście tej metody, ale sądząc po komentarzach krążacych w Internecie. Nie polecam!

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 591 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 678 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2017 w C i C++ przez admaj1212 Początkujący (320 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...