• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[PORADNIK] Jak skutecznie uczyć się obcych słówek?

Object Storage Arubacloud
+8 głosów
889 wizyt
pytanie zadane 24 lutego 2016 w Nasze poradniki przez emSon Stary wyjadacz (10,480 p.)
edycja 24 lutego 2016 przez emSon

Cześć. Chciałbym wam przedstawić pewną prostą metodę, która pomoże wam w skutecznym zapamiętaniu słówek z różnych języków obcych, od angielskiego po łacinę.

Polega ona na skojarzeniu sobie wymowy tego słowa z naszym polskim wyrazem, a następnie dodaniu do tego śmiesznej historyjki, której już nie zapomnimy.

Przykład 1:

  • trolley - wózek na zakupy.
  • skojarzenia: troll + ej.
  • historia: pewien troll w sklepie zabrał czyjś wózek na zakupy. ej, przecież to mój!

Przykład 2:

  • fork - widelec
  • skojarzenia: foka
  • historia: w pewnej restauracji zamiast widelca musisz używać żywej foki.

Przykład 3:

  • stuhl - krzesło
  • skojarzenia: żul
  • historia: wczoraj do pokoju wparował żul i usiadł na moim krześle.

Dzięki temu sposobowi można połączyć naukę z dobrą zabawą przy wymyślaniu coraz to dziwniejszych historyjek :)
Metoda nie została wymyślona przeze mnie. Pochodzi z pewnej książki, a jej autor napisał, że wykorzystywali ją już starożytni.

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 24 lutego 2016 przez niezalogowany

Problem jest taki, że przy dużej ilości słówek ilość historii rośnie, więc lepiej łączyć po 2-3 słowa w jedną historię. Sam sposób jest stary, ale bazuje na tym że łatwo jest zapamiętać rzeczy śmieszne.

Nie mniej sposób sprawdza się głównie w przypadku tych trudniejszych i mniej używanych słów, przy innych raczę po prostu ich używać (czytać zagraniczną literaturę, oglądać filmy, itd).

Co do poradnika, to wiem że to forum nie zezwala na fajną edycję tekstu, ale dobrze by było jakoś nieco bardziej "zbić" cały tekst, bo obecnie nie wygląda zachęcająco, np:

Przykład n

  • [słowo] - [znaczenie]
  • [skojarzenie]
  • [historia]

A więc:

Przykład 1:

  • trolley - wózek na zakupy.
  • skojarzenia: troll + ej.
  • historia: pewien troll w sklepie zabrał czyjś wózek na zakupy. ej, przecież to mój!

To taka luźna propozycja, ale myślę, że z miejsca lepiej to się prezentuje

komentarz 24 lutego 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Problem jest taki, że przy dużej ilości słówek ilość historii rośnie

Dla mnie to jest duża wada sposobów opierających się na zapamiętywaniu historyjek. Bo muszę zapamiętać zdanie składającą się z kilku(nastu nawet) słówek, aby docelowo zapamiętać znaczenie jednego wyrazu obcojęzycznego. Wg mnie lepiej jest, gdy dany wyraz przeczyta się kilku(nasto)krotnie w jakimś zdaniu i wtedy od razu zapamiętamy tez kontekst, w którym to słowo bywa używane - a to pomaga.

Odnośnie zapamiętywania dat, to jest np. taki sposób: (8:15 minuta)

https://www.youtube.com/watch?v=X9eTMAFvvpQ&t=08m15s

komentarz 24 lutego 2016 przez emSon Stary wyjadacz (10,480 p.)
Zapamiętanie tych wszystkich historyjek nie jest wcale takie trudne jak się wydaje. Mózg ma bardzo dobrą zdolność kojarzenia, i pewnie gdy będziecie szukali słowa widelec od razu wam się przypomni historia z foką. Nie wiem o jakiej ilości słówek tu można mówić. Mi ta metoda pomogła naprawdę perfekcyjnie opanować ok. 100 w niecałe 20 minut. Żadnego nie zapomniałem. Zaraz poprawię to pod względem czytelności.
komentarz 24 lutego 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Spoko :) Trzeba uwzględnić, że każdy człowiek ma inne zdolności zapamiętywania. Jednym pomaga tworzenie historyjek, a innym czytanie w wielu zdaniach i kontekstach. Zapewne są też inne sposoby.
komentarz 21 marca 2016 przez Shiro Stary wyjadacz (10,300 p.)

Ta metoda jest przez nas używana podświadomie. Oto jak ja się uczę:

Po pierwsze aplikacja super fiszki lub po angielsku flashcards (e-flashcards.pl) prosta apka wpisz słówka do apki lub pobierz z udostępnionych przez innych, apotem ja (aplikacja) będę się Ciebie drogi userze pytać o słówka aż zapamiętasz.

Jednak są słówka których polski umysł nie pojmie bo jak zapamiętać np. Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz oczywiście nie będziecie się pewnie uczyć tak długich słów i nie tylko dla tego że ono już tak jak by nie istnieje (zostało usunięte) ale dlatego że nikt o zdrowych zmysłach nie da tego do nauki. Ale np Erwachsenes - rodzice można wziąć na skojarzenia.

Podsumowanie: Najpierw fiszki potem skojarzenia ;) 

Pozdrawiam Shiro!

komentarz 21 marca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz

Najpierw skojarzyło mi się z tym:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Eyjafjallaj%C3%B6kull_(wulkan)

Ale potem przypomniałem sobie to :D

http://www.sadistic.pl/prognoza-pogody-vt377703.htm

komentarz 22 marca 2016 przez Shiro Stary wyjadacz (10,300 p.)
No to się cieszę w końcu chodziło o skojarzenia ;D

Co do samego słówka to moja mama mieszka w Niemczech od 5 lat niestety nie potrafi tego wymówić. Pewnie jak chcę się dostać obywatelstwo Niemieckie to na egzaminie ustnym trzeba to słowo wymówić, hmm chyba muszę ten pomysł opatentować ;D
0 głosów
odpowiedź 24 lutego 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Ciekawa metoda. Mam sprawdzian z angielskiego w piątek to zobaczymy jak pójdzie nauka trudnych słówek :)
0 głosów
odpowiedź 24 lutego 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Aż muszę przetestować :)
0 głosów
odpowiedź 24 lutego 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Metoda fajna, aczkolwiek zabiera trochę czasu. Ale mimo to chyba warto go teraz zainwestować, żeby potem go nie tracić na przypomnianiu sobie słówek. Kiedyś się tym trochę bawiłem ;)

Podobne pytania

+10 głosów
20 odpowiedzi 3,755 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 186 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2017 w HTML i CSS przez Tradereu Użytkownik (780 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 159 wizyt
pytanie zadane 26 grudnia 2016 w C i C++ przez Kamil Kot Nowicjusz (220 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...