• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Technikum informatyczne, programista

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
4,910 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez niezalogowany
Witam :) Pytania ponumerowane.

Jestem w trzeciej klasie gimnazjum, zatem niebawem wybieram szkołę średnią. Moją pasją od zawsze było wszystko związane z matematyką: ekonomia, informatyka, elektronika, elektrotechnika, ale przede wszystkim programowanie. I tu pojawia się pierwsze pytanie:

1. Co lepiej wybrać: ekonomik czy informatyk? (Oba profile znajdują się w moim mieście. Bardziej skłaniam się w kierunku informatyki, ale chciałam poznać również waszą opinię dotyczącą opłacalności obu kierunków, a więc kwestii teoretycznych).

Programista lub webmaster to jak na razie moje stacje docelowe. Nie chciałabym jednak rozpoczynać długiej nauki typu wieloletnie studia.

2. Czy można pracować jako programista po ukończeniu wyłącznie technikum?

4. Jak wygląda zatrudnienie się jako programista? Uczę się samodzielnie języka i wpisuję to do CV? Czy są jakieś testy? Kursy?

3. Co można uczynić po szkole średniej (technikum) aby poszerzyć swoje kwalifikacje zawodowe? (Nie mam tu na myśli studiów, jak wyżej. Może jakieś kursy? Coś, co można zrobić małym kosztem. Albo nauka przez internet? Internetowa politechnika?)

Przepraszam, jeśli wyrażam się niezbyt jasno. Nie znam się za dobrze i szczerze to nie mam pojęcia o tym, co można zrobić po technikum. Zależy mi na tym, aby jak najszybciej zakończyć calą edukację. Nie angażować się w kierunki, które będą mi niepotrzebne, albo bez których mogłabym się obyć.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

7 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 21 stycznia 2016 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Było już 100 milionów tematów na ten temat, a wszystkie razem całkowicie pokryły wszystkie możliwe kombinacje programista-zawód X, więc przeszukaj forum, błagam. Dwa razy dziennie takie tematy doprowadzają człowieka to palpitacji serca.
komentarz 22 stycznia 2016 przez niezalogowany
Proszę mi wierzyć, forum przekopałam ale wszystkie podobne odpowiedzi uwzględniały dalszą wieloletnią naukę, a nie o to mi chodzi.
+2 głosów
odpowiedź 21 stycznia 2016 przez radek024 Szeryf (77,180 p.)

Co lepiej wybrać: ekonomik czy informatyk? (Oba profile znajdują się w moim mieście. Bardziej skłaniam się w kierunku informatyki, ale chciałam poznać również waszą opinię dotyczącą opłacalności obu kierunków, a więc kwestii teoretycznych).

Trudno powiedzieć, to twój wybór. Ale jeżeli lubisz pieniądze i siedzenie przy komputerze, wybrałbym chyba to drugie ;)

Czy można pracować jako programista po ukończeniu wyłącznie technikum?

Pewnie, mam znajomych którzy pracują po technikum w firmach, ale warto wiedzieć, że dużo dawali od siebie. Materiał na lekcji to zbyt mało, aby po nim pójść do pracy.

Co można uczynić po szkole średniej (technikum) aby poszerzyć swoje kwalifikacje zawodowe? (Nie mam tu na myśli studiów, jak wyżej. Może jakieś kursy? Coś, co można zrobić małym kosztem. Albo nauka przez internet? Internetowa politechnika?)

Zdania są podzielone, osobiście robię kursy, ale tylko dla siebie - uczę się dla przyjemności samej wiedzy, a praktyka swoje pokaże ;) Odsyłam do filmu, który pokazuje dwie różne opcje: [KLIK] 
PS: Miło powitać dziewczynę na forum! ;)

komentarz 21 stycznia 2016 przez xR Mądrala (6,260 p.)
Dodałbym, że materiał w technikum to podstawy podstaw ;)
komentarz 22 stycznia 2016 przez niezalogowany
Materiał w technikum to często nawet NIE SĄ podstawy podstaw.
komentarz 22 stycznia 2016 przez niezalogowany
Bardzo dziękuję :)

Dodam, że mam parę planów w życiu i praca ma mi tylko pomóc się utrzymać. Trafiło na moje odwieczne hobby, więc się cieszę. To tak gwoli wyjaśnienia, dlaczego zależy mi na szybkim zakończeniu edukacji.

PS Haha dzięki ;D Kiedyś jak ktoś usłyszał czym się interesuję to było mnóstwo komentarzy typu "to nie dla dziewczyn", "mam się zająć czymś pożyteczniejszym". Ale średnio mnie to obchodziło i dalej siedziałam w temacie. Z ciekawości poznałam podstawy Pascala i C++. Ahhh... przypomniał mi się pierwszy napisany kalkulator :'D Wspomnienia... Proste obwody elektryczne też próbowałam tworzyć i praktycznie wychowałam się na prawie Omha. Teraz tylko mam nadzieję, że nie będę jedyną dziewczyną w klasie. :'D
komentarz 22 stycznia 2016 przez xR Mądrala (6,260 p.)
Bo to nie dla dziewczyn, lol xD

ZlapZabijZakop, niestety ale masz rację.. Bywa i tak :)
0 głosów
odpowiedź 22 stycznia 2016 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
1. Jeżeli bardziej chcesz programować niż liczyć cyferki i czytać ustawy to polecam infe, ale to już Twoja decyzja co chcesz w życiu robić.

2. Jak można zauważyć po moim przykładzie to można ;)

3. Po technikum z reguły umie się niewiele, trzeba samodzielnie uczyć się programować i łapać skilla. Z reguły zatrudnienie wygląda tak, że liczą się Twoje projekty jakie się wykonało, więc samo wpisanie co się potrafi nie wystarczy, trzeba to jakoś udokumentować projektami. A potem na rozmowie trzeba udowodnić, że się je samodzielnie napisało rozwiązują wszelkiej maści testy lub zadania.

4. W necie masz mnóstwo kursów i poradników, więc wystarczy sobie obrać jasny cel i szukać na ten temat informacji. Przyda się w tym celu mocno znajomość angielskiego, bo tylko w tym języku większość informacji jest warta czegokolwiek ;)
0 głosów
odpowiedź 22 stycznia 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Mi również zawsze podobało się programowanie i poszedłem do technikum informatycznego i niestety się zawiodłem. Lekcje programowania jako takie są (jestem w 3 klasie technikum) ale to jest strasznie mało i tylko podstawowe wprowadzenie do c++. O wiele więcej się nauczyłem od Pana Zelenta z filmów przez miesiąc niż przez 3 lata technikum. Wybierz technikum ekonomiczne, zawsze jakieś dodatkowe kwalifikacje a programowania się ucz w domu. No chyba że interesują cię pozostałe kwalifikacje z informatyki (e12, e13 ktore nie mają nic wspólnego z programowaniem i e14 które zawiera HTML, CSS i JavaScript). Gdybym miał prawo drugiego wyboru poszedłbym do liceum i uczyłbym się programowania z internetu, byłbym rok do przodu.
komentarz 22 stycznia 2016 przez niezalogowany
Rozumiem. Generalnie już założyłam, że i tak będę musiała dużo nauczyć się od siebie. Ale w takim razie wolałabym mieć dodatkowe kwalifikacje jako technik informatyk. Po liceum nie mogę oficjalnie "poszczycić" się tym tytułem.
komentarz 22 stycznia 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
No niby tak ale czy rzeczywiście będzie cię to interesowało? Jak dla mnie technikum informatyczne to zmarnowany czas bo nic z tego mnie nie interesuje, idąc do technikum sądziłem że więcej się nauczę programowania.
komentarz 22 stycznia 2016 przez Sedi Stary wyjadacz (10,200 p.)
@KubenQPL, jeśli dzięki Mirkowi nauczyłeś się więcej niż z technikum, to poziom w Twoim technikum naprawdę musiał być żenujący, skoro to co przedstawił Zelent, to są PODSTAWY i brakuje temu kursowi wiele do doskonałości :)

Ot np:

https://forum.pasja-informatyki.pl/100254/c-miroslaw-zelent

Czy na innym forum:

http://cpp0x.pl/forum/temat/?id=19018&p=9

Czy krytyka najnowszego odcinka PHP:

https://forum.pasja-informatyki.pl/94166/review-odcinka-php-%233-poczytaj?show=94166#q94166

Dobrze, że Mirek zachęca do nauki programowania, ale niestety używa bardzo prostych słów i porównań, przez co gdyby ktoś po takim kursie zobaczy inny(a zwłaszcza pisany), bez uproszczeń, zdurnieje :)

Pozdrawiam :)
komentarz 23 stycznia 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Moje technikum jest uważane za najlepsze na Śląsku, nie będę mówił o które chodzi bo niechce oczerniać. Ja nie uważam swojego technikum za jednego z lepszych, przynajmniej nie na profilu informatycznym, nie wiem jak reszta.
komentarz 24 stycznia 2016 przez niezalogowany
Oj będzie będzie :)

Na pewno bardziej niż ekonomia. Poza tym myślę, że jeśli będę ubiegać się o pracę jako np. programista, to technikum informatyczne będzie pożytecznym plusem. Ekonomik niekoniecznie. Ale mogę się mylić. Dlatego dziękuję za sugestię :)
komentarz 24 stycznia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,910 p.)
"strasznie mało " co masz na myśli ? Chodzi mi o konkretną liczbę godzin
0 głosów
odpowiedź 24 stycznia 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
1. Informatyk. Ale i tak trzeba będzie się uczyć. Technik informatyk to nie tylko programowanie ;) Zobacz sobie jakie kwalifikacje teraz otrzymasz. Warto.

2. Nie, nie trzeba mieć studiów jeżeli dobrze ogarniasz i chcesz się rozwijać. Na studiach nie za bardzo nauczysz się programowania takiego jakie jest w prawdziwych realnych firmach. Ale nie zmienia to faktu, że fajnie by było iść. Możesz sobie wybrać opcje zaoczną, ale gdzie tam jeszcze do studiów ;)

4. Rozwijasz się samodzielnie bądź poprzez kursy, starasz się szukać nowinek w danym języku i śledzisz zmiany na bieżąco. Dobrym atutem programisty jest  umiejętność czytania dokumentacji. Nie myśl, że seniorzy znają wszystkie funkcje na pamięć. :D Sekretem jest właśnie czytanie dokumentacji ;) Na tym etapie nie martw się o to. Bo za 4 lata zapewne pójdziesz najpierw na jakiś staż z urzędu pracy na początek.

3.  Zapewne będziesz szukać ofert kursów darmowych na początek, to spoko opcja ale trzeba będzie prawie zawsze zrobić zadanie jakieś aby się dostać. Dlatego nauka samemu jest ważna. Jeżeli będziesz szukać kursów to polecam zwracać uwagę na datę. Poniżej <2010 lepiej nie patrzeć ^^  

Nie zapominaj, że programowanie to, ciągła nauka, ale tutaj jesteś ukierunkowana na konkretny język.

Podsumowując. Jak się będzie Ci chciało uczyć w technikum... to zwróci Ci się to :)

Pozdrawiam.
komentarz 24 stycznia 2016 przez niezalogowany
Super, dziękuję za porady :)
0 głosów
odpowiedź 24 stycznia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,910 p.)
Dla mnie to co piszą nie którzy jest to czysta bzdura, że technikum to marnowanie czasu. Sam jestem w technikum i są tam 3 kwalifikacje e12,14,14 E12 zajmuje się się od strony technicznej komputera jak działa z czego się składa itp. Mi, tobie się na bank przyda kiedyś złożenie PC bez uszkodzenia czegoś. Wiedzieć dlaczego komputer z systemem x86 działa tak, a nie inaczej w przypadku x64. E13 ja mam dostęp do kursu Cisco CCNA więc nie wiem jak wygląda sprawa w innych technikach. Ale moim zdaniem jest to mega sprawa by rozumieć jak działa sieć,konfigurować itd. Co jak programiście się nie zwykle przyda by postawić serwer, postawić sieć bez monterów itp. E14 hmm jestem w trakcie nauki tej kwalifikacji i osobiście jestem rozczarowany, mamy 5 h w tygodniu tego i się nie obijamy, ale trochę nie tego oczekiwałem ( inne preferencje z programowania obralem). Ale tobie jako webmaster się przyda. Piszę wszystko z tel więc przepraszam za błędy
komentarz 24 stycznia 2016 przez niezalogowany
Okay :)

A gdzie mogę znaleźć opisane kwalifikacje i ogólny opis egzaminów i takie tam w zawodzie technik informatyk? Przeszukałam stronę szkoły ale nie za bardzo ogarnęłam.

Pytanie pewnie banalne ale nie mogę tego znaleźć :'D
komentarz 24 stycznia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,910 p.)
To już powiem ci byś odpuściła informatykę z tym lenistwem .. "mogę znaleźć opisane kwalifikacje i ogólny opis egzaminów i takie tam w zawodzie technik informatyk". Wpisując  "technik informatyk" w google pojawiło mi się masa odpowiedzi od egzaminów po wikipedie aż.
0 głosów
odpowiedź 5 sierpnia 2020 przez Clip180 Obywatel (1,460 p.)
Jezeli niechce ci sie dalej uczyc( studia mam namysli ), to juz pomysl co bys chcial jako programista robic.

Strony intrenetowe, aplikacje webowe, aplikacje mobilne, moze obsluga baz danych.

Piszesz ze lubisz matematyke wiec moze nauka o danych "Data Science".

Jezeli juz sie okreslisz to wtedy bedziesz wiedzial jaki jezyk programowania wybrac, bedziesz sobie robil jakies wlasne projekty dla fanu, a w miedzy czasie bedziesz sobie tworzyl portfoli( najlepiej wrzucja wszystko na GitHub).

Po technikum jak zaczniesz szukac pracy  to bedzie twoje CV. Pracodawca bedzie chcial zobaczyc co zrobiles przez ten okres( sa przypadki ze po technikum z dobrym portfolio mozna szybciej dostac prace niz po studiach )  

Co do nauki, ksiazki, tutoriale, fora. Jest tego masa.

Co do kursow jest ich sporo niektore nawet darmowe i daja jakies smieszczne certyfikaty ale to zawsze cos. Najlepiej to szukac jakis "bootcamp" to takie intensywne kursy programowanie np 6 tygodni. Po tym tez sie dostaje cetyfikat i pracodawca jeszcze lepiej na ciebie patrzy.

Powodzenia

Sorki za bledy nie posiadam polskiej klawiatury :D
komentarz 5 sierpnia 2020 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)
Myślę, że po 4 latach on te technikum już skończył xD

Temat z 2016

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 1,613 wizyt
+1 głos
8 odpowiedzi 825 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez NeQ Początkujący (470 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...